Liberalizarea pieței gazelor (mai multe detalii, aici și aici) a făcut ca, de la 1 iulie, consumatorii și furnizorii să fie liberi să intre în contracte unde prețul este negociat la nivelul pieței (în funcție de mecanismul cererii și al ofertei), în loc să fie stabilit de stat, cum era cazul, până acum.
Implicațiile acestei schimbări sunt multiple (de exemplu, mai multe detalii pot fi găsite aici sau aici). Un lucru important pe care consumatorii trebuie să îl știe este că unul din efectele liberalizării este posibilitatea pentru furnizori și consumatori să încheie contracte de furnizare cu preț variabil. În asemenea situații, prețul pe care îl plătește, acum, un consumator se poate schimba în decembrie, de exemplu.
După cum menționează Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, însă, includerea unui preț variabil într-un contract de furnizare trebuie să fie însoțit de anumite garanții care să prevină abuzurile furnizorilor. Astfel, stabilirea prețului trebuie să fie transparentă, iar consumatorul trebuie să fie informat - într-un mod clar și inteligibil - care sunt criteriile după care pot apărea modificări ale prețului de furnizare.
Mai mult, consumatorul nu poate fi surprins cu o modificare a prețului care să aibă loc de pe o zi pe alta. Acesta trebuie să fie informat de furnizorul de gaze dacă va avea loc o schimbare a prețului de furnizare cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de data modificării. Informarea trebuie să se facă în modul în care s-au înțeles părțile.
Dacă nu îi convine modificarea prețului, consumatorul trebuie să poată să denunțe unilateral contractul. Am scris mai multe despre posibilitatea de schimbare a furnizorului, aici.
În final, mai trebuie precizat că ajustarea prețului este posibilă doar în contractele unde acest lucru este specificat prin clauzele acordului. Altcumva, dacă un contract conține un preț fix, furnizorul nu poate să îl modifice unilateral.
Comentarii articol (0)