Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
- Oricine folosește servicii bancare, telefonice sau de alt tip știe că, dacă vrea să își schimbe furnizorul, devine de ajutor posibilitatea de a-și porta (transfera) datele de la vechiul operator la noul operator (de exemplu, numărul de telefon). De aceea, Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) garantează acest lucru pentru oricine vrea să își schimbe furnizorul de servicii. Vorbim, aici, de orice serviciu unde prestarea acestuia depinde, la nivel esențial, de date personale - de exemplu, servicii de telefonie mobilă sau servicii bancare. În concret, acest lucru înseamnă inclusiv că i se poate cere vechiului furnizor să transfere datele direct noului furnizor.
- Posibilitatea de portare a datelor are o logică foarte simplă, în fond. Persoanele care folosesc anumite servicii trebuie să aibă libertatea efectivă de a găsi cele mai bune oferte și de a pleca de la un furnizor la altul, în caz că găsesc oferte mai bune. Dacă portarea datelor nu ar fi facilă, în domeniile în care furnizarea serviciului se bazează pe un volum mare de date, utilizatorul serviciilor ar putea fi descurajat să „migreze”.
- Există, însă, și anumite date ce nu pot fi portate de la un furnizor de servicii la altul (în sensul că nu i se poate cere vechiului furnizor să le transfere la cel nou). E vorba, mai exact, de acele date care sunt derivate de un operator economic din alte date furnizate cu bună-știință de utilizator sau obținute prin observarea activitiății acestuia.
- O situație concretă în care datele personale pot fi portate de la un furnizor de servicii la altul este cea a datelor bancare. Discutăm, aici, de portarea unui număr ridicat de tipuri de date personale, de la date personale făcute pentru identificarea clientului la istoricul tranzacțiilor, de exemplu.
- Posibilitatea de portare există și în cazul schimbării furnizorului de telefonie mobilă. În acest caz, portarea este destul de simplă, în sensul că clientul trebuie să se adreseze noului furnizor cu o solicitare de portare, iar acesta va continua demersurile pentru portarea datelor.
Discuții relevante din forum:
- Am fost portat fără să știu de la un operator de telefonie la altul. Aveam restanțe la plata facturilor la primul operator, dar chiar și-așa, e legal cum au procedat?
- Vreau să mă portez în altă rețea de telefonie mobilă înainte de finalizarea contractului. Trebuie să plătesc ceva operatorului de la care plec?
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (0)