O chestiune importantă adusă de Legea nr. 136/2020 (Legea carantinei și izolării) este stabilirea indemnizației la un nivel superior față de cum era înaintea acestei legi. Doar că prevederea din această lege cu indemnizația nu era suficientă și, prin urmare, a fost modificată în consecință și OUG nr. 158/2005, prin recenta OUG 126/2020, publicată luni în Monitorul Oficial.
Așadar, la acest moment, indemnizația lunară brută pentru concediul de carantină/izolare e de 100% (nu 75%) din baza de calcul stabilită la articolul 10 din Ordonanța 158 (aici nu s-a modificat nimic, baza de calcul fiind la fel ca la alte tipuri de concedii, în funcție de calitatea asiguratului ș.a.m.d.).
Notă: "Cheltuielile pentru carantina sau izolarea persoanelor, precum și indemnizațiile de asigurări sociale aferente concediilor medicale de carantină sau izolare instituite sau, după caz, acordate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se suportă potrivit actelor normative în vigoare la data instituirii, respectiv acordării lor", scrie în Legea nr. 136/2020 (Legea carantinei și izolării), la articolul 18. Prevederile legii sunt destul de clare în privința modului cum se aplică - doar indemnizațiilor acordate după ce legea a intrat în vigoare.
O modificare adusă de recenta OUG 126, care modifică ordonanța cu concediile medicale, este că indemnizațiile pentru concediile medicale de izolare se suportă de la bugetul de stat din prima zi de incapacitate temporară de muncă. Deci nu primele zile de către angajator și restul de către stat.
Noua ordonanță clarifică totodată faptul că concediul medical pentru izolare se acordă până la data confirmării persoanei ca fiind vindecată, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.
Important! Trebuie să menționăm că Ordinul Ministerului Sănătății (MS) și al CNAS nr. 1.395/830/2020 vine să completeze cadrul legal în domeniu (e vorba de normele de punere în aplicare pentru ordonanța cu concediile medicale).
Ordonanța și normele sale stabilesc că durata concediului medical pentru carantină sau izolare nu diminuează în niciun fel numărul zilelelor de concediu medical acordate pentru alte afecțiuni. Chestiunea era precizată însă și în Legea carantinei.
În fine, recenta OUG mai stabilește că, în cazul instituțiilor și autorităților publice, începând cu veniturile lunii iulie 2020, vor suporta integral indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate aferente certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare de care beneficiază personalul propriu, ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19.
Alte aspecte, stabilite prin Ordinul MS și CNAS nr. 1.395/830/2020
Așa cum spuneam, un alt ordin a modificat normele OUG 158/2005. Am tratat într-un material distinct câteva aspecte din acest ordin relevante pentru angajatori din perspectiva decontărilor - detalii, aici.
Concediul medical pentru izolare în spitale sau unități atașate se acordă pentru toată perioada măsurii, stabilește Ordinul MS și CNAS nr. 1.395/830/2020. Medicul curant eliberează certificatul de concediu medical la externarea din spital, atât pentru durata internării, cât și pentru durata externării, cu înscrierea codului de indemnizație corespunzător. Certificatele se eliberează pentru perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice.
În situația în care, externată fiind, persoana nu poate să își reia activitatea pentru că starea de sănătate nu îi permite, prelungirea concediului medical o face medicul de familie pe durata recomandată în scrisoarea medicală eliberată de medicul curant din spital.
Persoana izolată într-o unitate sanitară sau atașată uneia și care este apoi externată pentru a continua izolarea acasă va primi de la medicul curant din spital certificatul medical pentru perioada internării și se poate acorda concediu medical la externare până când se împlinește termenul maxim al perioadei de izolare sau pe o perioadă stabilită de medic. Dacă, să zicem, medicul curant nu a dat certificat de concediu medical și pentru perioada de izolare acasă, atunci acesta va putea fi dat de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul de telemedicină.
Cât privește certificatul medical de carantină, acesta se eliberează ori de medicul curant, ori de medicul de familie, după ultima zi a încetării perioadei de carantină, pe durata stabilită prin documentul dat de direcția de sănătate publică, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de când a încetat carantina.
Potrivit legii, concediul și indemnizația de carantină se acordă asiguraților (deci nu celor care nu sunt asigurați în sistemul de sănătate public) cărora li se interzice continuarea activității, care nu poate fi realizată la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică.
În rest, reamintim că avem două tipuri de certificate aplicabile în toată povestea carantinei și izolării - cel eliberat de direcția de sănătate publică, pe care asiguratul îl folosește apoi ca să obțină de la mediul curant certificatul de concediu medical pentru carantină. De asemenea, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară.