"În prima zi de școală, preșcolarii, elevii și personalul didactic / didactic auxiliar sau nedidactic vor prezenta o declarație pe proprie răspundere, conform Anexei 3 (modelul declarației e atașat acestui articol, mai jos - n.red.). Unitatea de învățământ va informa părinții elevilor în legătură cu obligativitatea prezentării declarației pe proprie răspundere la revenirea în școli. Declarațiile pe proprie răspundere vor fi predate cadrelor didactice la prima oră de curs, iar aceștia le vor preda cabinetului medical școlar/persoanei desemnate", prevede proiectul de ordin de la minister.
Însă, la cererea multor părinți, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și cel al Sănătății, Nelu Tătaru, au declarat azi, într-o conferință comună (minutul 14:09), că se va renunța la declarația pe proprie răspundere cuprinsă în proiectul de ordin. Pentru a se renunța efectiv la această măsură, proiectul de ordin trebuie modificat, prin eliminarea declarației, și repus în dezbatere.
"De menționat: nu va ma exista acea declarație pe propria răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observațional, din informarea părintelui sau observarea elevului (...)", a declarat, marți, ministrul Sănătății.
Ce ar fi trebui să declare părinții în document? Aspecte generale privind starea de sănătate, infectarea sau suspiciunea de infectare cu COVID-19 și eventualele simptome ale unei infectări. Practic, ministerul îi obliga astfel pe părinți să își asume, sub sancțiune penală (pentru fals în declarații, sancționa cu până la doi ani de închisoare sau amendă penală), că trimit la școală copii care nu prezintă un risc pentru colectivitate sub aspectul infectării cu COVID-19 - modelul declarației este atașat mai jos.
Nu se precizează că declarația, ce ar trebui să se elimine în curând din proiect, va fi necesară mai mult de o dată, în prima zi de școală - nu mai există alte referiri la necesitatea declarației în cuprinsul ordinului. Dar învățătorii și profesorii vor trebui să monitorizeze zilnic, foarte atent, starea de sănătate a elevilor pentru a vedea dacă cineva trebuie trimis acasă sau nu. Triajul epidemiologic va trebui făcut însă de părinți acasă, ei fiind cei care decid dacă trimit sau nu copiii la școală în funcție de simptomele pe care le au.
În proiectul de ordin scrie că nu se vor prezenta la cursuri:
- cei cu temperatură mai mare de 37,3 C și / sau simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2 (tuse, dificultăți în respirație – scurtarea respirației, diaree, vărsături) sau alte boli infecto-contagioase;
- cei confirmați cu infecție cu Sars-Cov-2, aflați în perioada de izolare la domiciliu;
- cei care sunt declarați contacți apropiați cu o persoană infectată cu Sars-Cov-2, aflați în perioada de carantină la domiciliu / carantină instituționalizată.
Declarația nu ar fi trebui cerută numai elevilor și preșcolarilor, ci și cadrelor didactice si celorlalte persoane ce lucrează în școli.
Atenție! Proiectul de ordin NU este încă oficial, el mai putând să sufere unele modificări până când este publicat în Monitorul Oficial, de când intră în vigoare.
Comentarii articol (1)