Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a vorbit la Digi24 despre măștile pe care le vor purta copiii la școală. Medicul spune că ele trebuie adaptate ca dimensiune și chiar personalizate dacă se poate, pentru a le face atractive pentru cei mici, și astfel le-ar purta cu plăcere.
Alexandru Rafila: Am văzut proiectul de ordin. Copiii vor purta mască la școală. Separatoare, mască...
Știți care este problema? Măsurile pot să pară ideale. Întotdeauna când iei o măsură trebuie să te gândești și să evaluezi care este gradul de aplicabilitate. Măsurile sunt bune, dacă ele sunt aplicabile.
Alternative întotdeauna există... Sunt vizierele acelea, de exemplu, care cred că le-ar plăcea copiilor și ar putea fi folosite la un moment dat. Ar fi o chestiune atractivă pentru copii, așa cum personalizarea măștilor cred că ar fi foarte importantă. Pentru că un copil, știți cum este... O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe. Și atunci dacă folosești măști textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, să fie atrași de culorile sau de desenele măștii.
Exporturile României au scăzut cu 18% în primele şase luni, a treia cea mai mare scădere din UE
România e pe locul trei în clasamentul statelor europene cu cele mai mari scăderi ale valorii exporturilor în primele şase luni. În prima jumătate a anului, România a exportat bunuri de peste 28 mld. de euro. În topul scăderilor se află Luxemburg şi Franţa, informează Mediafax.
România este pe locul trei în UE în clasamentul statelor cu cele mai mari scăderi ale valorii exporturilor de bunuri în primele şase luni, conform datelor Eurostat.
În primele şase luni din an, România a exportat bunuri de 28,4 miliarde de euro, în scădere cu 18% faţă de perioada similară din 2019.
Cele mai mari scăderi ale exporturilor de bunuri au fost în Luxemburg (-29% în primul semestru din 2020 faţă de primele şase luni din 2019) şi în Franţa (-21%), urmate de România (-18%). La polul opus, cu cele mai mici scăderi din UE în ceea ce priveşte valoarea exporturilor în primele şase luni, se află Danemarca (-4%), Irlanda (-5%) şi Olanda (-9%).
Asistăm la deglobalizare? Cât costă mutarea marilor companii din China
Blocajele de pe lanțurilor de aprovizionare, dependența prea mare de China în domenii-cheie, precum și formarea unor noi sfere de putere, toate acestea împing la deglobalizare. Doar că nu e atât de simplu. Nu e ca și cum e făcută o valiză și gata, pe aici ți-e drumul! Există costuri, care pot da peste cap planurile companiilor. În aceste condiții, s-au făcut estimări legate de cheltuielile pe care le-ar aduce ieșirea din China. Iar costurile ar putea fi acceptabile.
Mutarea producției din China de către companiile din Statele Unite și Europa ar implica un cost de o mie de miliarde de dolari pentru o perioadă de cinci ani, estimează Bank of America într-un studiu dedicat acestei chestiuni.
Peste 80% din sectoarele economiei au cunoscut întreruperi pe lanțurile de aprovizionare în timpul pandemiei, mai grave sau mai ușoare, ceea ce a făcut ca trei sferturi dintre firme să se gândească la scurtarea lanțurilor pentru a-și securiza producția.
Studiul arată că și înainte de pandemie analiștii observau un trend de localizare, care devenea structural. Nu doar conflictul comercial cu Statele Unite a impus curentul, ci și faptul că actuala China nu mai este atât de ieftină din perspectiva forței de muncă.
Comentarii articol (0)