Programe în derulare
1. Granturi pentru investiții în reducerea costurilor energetice. Anumite granturi destinate companiilor sunt pentru investiții în eficientizarea energetică a propriilor afaceri. Firmele mici, medii și mari pot să ceară până la 500.000 de euro în acest sens. Perioada de înscrieri a fost prelungită deja de două ori, ultima zi fiind stabilită actualmente pentru 24 noiembrie 2022. Status: Înscrierile se derulează în prezent.
2. Programele Rabla pentru mașini se apropie de final. Rabla Clasic și Rabla Plus pentru firme și PFA-uri se desfășoară în acest an după un calendar cu mai multe sesiuni de înscriere, ultima fiind în derulare chiar în prezent (până pe 25 noiembrie 2022). Principala noutate adusă anul acesta este că se pot casa două mașini vechi pentru a achiziționa una nouă, inclusiv în Rabla Plus. Banii de la stat se acordă printr-o schemă de ajutor de minimis prin care se pot obține cel mult 200.000 de euro (sau 100.000 de euro în cazul transportatorilor rutieri de mărfuri), echivalent în lei. Status: Înscrierile ultimei sesiuni din 2022 se derulează până la 25 noiembrie, conform calendarului stabilit de autorități.
3. IMM Invest Plus, o „umbrelă” pentru mai multe programe destinate IMM-urilor. Guvernul a prelungit, până la finalul anului 2022, aplicabilitatea mai multor programe destinate întreprinderilor mici și mijlocii. Este vorba de IMM Invest, Agro IMM Invest, IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct și Innovation. Prelungirea s-a făcut prin stabilirea unui cadru legal unic complet nou, sub denumirea generică de IMM Invest Plus. Anterior, programele erau stabilite în baza mai multor acte normative. Conform autorităților, IMM Invest Plus este activ din septembrie 2022. Status: Înscrierile se derulează în prezent.
4. Bani de combustibili de la stat pentru transportatorii rutieri. Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane pot să ceară un ajutor de stat de până la 400.000 de euro pentru combustibilul folosit în activitatea lor economică. Ajutorul se solicită doar în anumite perioade stabilite expres, următoarea fiind disponibilă între 15 și 30 noiembrie 2022. Status: Solicitările se fac, în mai multe sesiuni, conform calendarului stabilit de autorități.
Programe în pregătire
5. Cursuri de instruire pentru salariați privind tehnologiile emergente. Întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderile, vor putea accesa în curând un program nou de finanțare, al cărui cadru legal este oficializat deja prin ordin de ministru. Prin intermediul acestuia, IMM-urile vor putea asigura salariaților, pe banii statului, cursuri online de instruire ce țin de tehnologiile emergente. Momentan, programul nu este funcțional, pentru că trebuie pusă la punct platforma online ce va fi folosită pentru înscrieri și derularea cursurilor. Status: Autoritățile mai au de îndeplinit unele formalități și se estimează că firmele vor putea să se înscrie începând din martie 2023.
6. Agențiile de turism vor putea cere bani de la stat pentru turiștii străini pe care-i aduc în România. Un program oficializat recent prevede că firmele licențiate ca agenții de turism organizatoare vor putea cere bani de la stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le fac pentru a aduce turiști străini în România. Status: Ordinul cu schema este oficializat, însă momentan sunt așteptate detalii legate de înscrieri.
7. Firmele care vor să facă investiții pentru a recicla deșeuri vor putea solicita fonduri nerambursabile. Alt program oficializat de curând prevede că firmele, indiferent că sunt mici, medii sau mari, vor putea să acceseze fonduri nerambursabile pentru a face investiții pentru reciclarea deșeurilor. Procesul va trebui să aibă ca finalitate obținerea de produse noi, materiale reciclate sau materii prime secundare. Status: Ordinul cu schema este oficial, însă momentan se așteaptă detalii despre înscrieri.
8. Firmele mici și medii vor putea cere până la 100.000 euro pentru a-și digitaliza activitatea proprie. Întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderile, vor putea cere un ajutor de minimis de până la 100.000 de euro pentru a-și digitaliza activitatea proprie, prevede un proiect de ordin inițiat recent. Ajutorul de minimis, care va fi de cel puțin 20.000 de euro, va putea acoperi cel mult 90% din cheltuielile eligibile ale întreprinderilor mici (care vor putea obține maximum 50.000 de euro) și mijlocii (care vor putea obține maximum 100.000 de euro), restul de 10% fiind cofinanțare. Pentru microîntreprinderi (care vor putea obține maximum 30.000 de euro) nu va fi nevoie de cofinanțare. Status: Proiectul de ordin trebuie oficializat pentru ca înscrierile să fie posibile.
9. Bani pentru HoReCa pentru modernizări de clădiri și formarea profesională a salariaților. Firmele mici și mijlocii care activează, în domeniul HoReCa, în stațiunile balneare și balneoclimatice atestate de Guvern vor putea cere o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 de euro. Banii vor putea fi folosiți pentru modernizarea clădirilor și formarea profesională a salariaților, printre altele. Momentan, schema este într-un proiect de ordin. Status: Ordinul trebuie aprobat și oficializat pentru ca înscrierile să fie posibile.
10. Programul de Comerț și servicii revine și el. Un program deja cunoscut antreprenorilor, care urmează să revină în 2022 cu o ediție nouă, este cel de Comerț și servicii. Microîntreprinderile, întreprinderile mici și întreprinderile mijlocii vor putea solicita un ajutor de minimis, pentru dezvoltarea propriilor afaceri, de până la (teoretic) 200.000 de euro. Status: Este nevoie de oficializarea schemei prin ordin ministerial.
11. Inclusiv programul de Microindustrializare va fi reluat. Un alt program familiar programat să revină în atenția publică este cel de Microindustrializare. Prin acesta, microîntreprinderile, întreprinderile mici și întreprinderile mijlocii vor putea solicita un ajutor de minimis de până la 500.000 de lei pentru dezvoltarea propriilor afaceri. Status: Este nevoie de oficializarea schemei prin ordin ministerial.
Comentarii articol (1)