Programe în derulare
1. Program amplu de modernizare a blocurilor construite înainte de 2000, inclusiv pentru spațiile comerciale. Autoritățile locale pot solicita, în prezent, fonduri consistente pe care să le direcționeze către consolidarea seismică și renovarea energetică a blocurilor de locuințe construite înainte de anul 2000. De sumele respective pot beneficia inclusiv proprietarii de spații comerciale, sub forma unui ajutor de minimis. Ajutorul va fi acordat sub forma unui grant de maximum 200.000 de euro și nu este nevoie de cofinanțare. Autoritățile locale acționează dintr-o postură de intermediar pentru obținerea fondurilor, astfel că de la ele se pot afla informații suplimentare. Status: Înscrierile se derulează în prezent.
2. Programele Rabla pentru mașini, edițiile 2022, sunt în plină desfășurare. Rabla Clasic și Rabla Plus pentru firme și PFA-uri se desfășoară în acest an după un calendar cu mai multe sesiuni de înscriere. Principala noutate adusă anul acesta este că se pot casa două mașini vechi pentru a achiziționa una nouă, inclusiv în Rabla Plus. Banii de la stat se acordă printr-o schemă de ajutor de minimis prin care se pot obține cel mult 200.000 de euro (sau 100.000 de euro în cazul transportatorilor rutieri de mărfuri), echivalent în lei. Status: Înscrierile se derulează în prezent.
3. IMM Invest, ediția 2022, este accesibil. Conform autorităților, IMM Invest a demarat mai devreme în acest an (la jumătatea lunii februarie), față de anii precedenți, astfel că firmele au acces mai repede la finanțarea planurilor de afaceri. Programul IMM Invest are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate IMM-urilor de către bănci. Totodată, Agro IMM Invest, ca subprogram al IMM Invest, are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar de către bănci. Status: Înscrierile se derulează în prezent.
4. Finanțări consistente pentru sisteme noi de energie eoliană și solară. Acestea pot fi accesate de către firmele care produc energie electrică (ca activitate principală sau secundară), indiferent de dimensiunea lor. Schema se bazează pe o procedură de ofertare concurențială și se aplică numai instalaţiilor noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară. Ajutorul maxim pentru un singur proiect, pentru o întreprindere, poate fi de maximum 15 milioane de euro. Status: Înscrierile se derulează în prezent.
Programe în pregătire
5. Granturi pentru investiții productive. Guvernul a stabilit, încă de la finalul anului trecut, că va acorda granturi pentru investiții, însă încă nu avem o procedură oficială de aplicare. Grantul va avea o valoare cuprinsă între 50.000 și un milion de euro. Cu toate acestea, ajutorul va fi limitat, unde e cazul, la cel mult de cinci ori cifra de afaceri aferentă anului 2019. Ajutorul de stat va putea fi cerut de IMM-urile înființate până la 31 decembrie 2018 ca societăți, dacă acestea au avut profit operațional în 2019 și apoi au fost afectate de criza coronavirusului. Status: Este nevoie de oficializarea schemei prin ordin ministerial.
6. Start-up Nation revine cu ediția a treia. Acest program deja are un cadru legal, doar că autoritățile trebuie să oficializeze schema de aplicare pentru ediția din 2022, care va fi, practic, a treia ediție a Start-up Nation de la apariție și până în prezent. Vor putea beneficia de ajutoare financiare de până la 200.000 de lei (maximum 95% din cheltuielile eligibile, cu 5% cofinanțare) microîntreprinderile și IMM-urile cu capital social integral privat. Status: Este nevoie de oficializarea schemei prin ordin ministerial.
7. Programul de Comerț și servicii revine și el. Alt program deja cunoscut antreprenorilor, care urmează să revină în 2022 cu o ediție nouă, este cel de Comerț și servicii. Microîntreprinderile, întreprinderile mici și întreprinderile mijlocii vor putea solicita un ajutor de minimis, pentru dezvoltarea propriilor afaceri, de până la (teoretic) 200.000 de euro. Status: Este nevoie de oficializarea schemei prin ordin ministerial.
8. Inclusiv programul de Microindustrializare va fi reluat. Un al treilea program familiar programat să revină în atenția publică este cel de Microindustrializare. Prin acesta, microîntreprinderile, întreprinderile mici și întreprinderile mijlocii vor putea solicita un ajutor de minimis de până la 500.000 de lei pentru dezvoltarea propriilor afaceri. Status: Este nevoie de oficializarea schemei prin ordin ministerial.
9. Un pachet de patru noi programe pentru dezvoltarea afacerilor IMM-urilor. Acestea au fost oficializate recent prin ordonanță de urgență, iar acum se află în etapa de emitere a schemelor aferente de ajutor de stat. Pe scurt, IMM-urile eligibile în cele patru programe vor primi un ajutor de stat sub formă de garanții care să acopere, în proporție de maximum 90%, creditele acordate de bănci pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţii curente, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditelor. Totodată, se va acorda un ajutor de stat sub formă de grant care să acopere integral valoarea comisionului de risc și a comisionului de administrare pe toată perioada de valabilitate a garanţiei, dobânda aferentă creditelor/liniilor de credit pe perioadele prevăzute în procedurile de implementare ale programelor, precum și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate. Până acum avem scheme de implementare pentru Rural Invest și IMM Prod, următoarele pe listă fiind Garant Construct și Innovation. Status: Încă în etapa de stabilire a schemelor prin ordine ministeriale.
10. Programul de accelerare a dezvoltării IMM-urilor. Un alt program destinat IMM-urilor este cel pentru accelerarea dezvoltării lor. Momentan, însă, nu avem prea multe informații. Schema aferentă de ajutor de minimis trebuia emisă până azi prin ordin ministerial, însă nici măcar nu avem un proiect în dezbatere. Status: Schema trebuie emisă și oficializată prin ordin ministerial.
11. Granturi pentru domeniul cultural. Altă schemă de ajutor de stat ce merită amintită este cea pregătită pentru domeniul cultural. Este vorba de un grant de maximum 200.000 de euro pentru firmele afectate de criza coronavirusului. Status: Este nevoie de oficializarea schemei prin ordin ministerial.
12. Investiții pentru reciclarea de deșeuri. Companiile, indiferent că sunt mici, medii sau mari, vor putea să acceseze fonduri nerambursabile pentru a face investiții pentru reciclarea deșeurilor. Procesul va trebui să aibă ca finalitate obținerea de produse noi, materiale reciclate sau materii prime secundare. Valoarea efectivă a ajutorului va fi stabilită în mod diferențiat, în funcție de dimensiunea firmei care-l cere și în funcție de regiunea în care proiectul va fi implementat, iar solicitanții vor trebui să contribuie și ei cu cel puțin 25% din costurile eligibile. Status: Este nevoie de oficializarea schemei prin ordin ministerial.
13. Ajutoare de stat pentru crescătorii de animale. În fine, o ultimă schemă de ajutor de stat ce merită inclusă în această sinteză vizează crescătorii de vite, porci și păsări, prin care se vor putea cere sume de până la 290.000 de euro. Aceasta va avea ca scop compensarea pierderilor cauzate în contextul crizei coronavirusului. Status: Trebuie oficializată ordonanța ce va sta la baza acordării ajutorului.