Alegerile locale de anul acesta ar fi trebuit să aibă loc în luna iulie, însă ele vor avea loc pe data de 27 septembrie 2020, potrivit Legii nr. 135/2020. Alegerile locale de anul acesta au fost amânate din cauza epidemiei de coronavirus.
Potrivit reglementărilor în vigoare, alegerile se vor desfășura tot într-o singură zi și tot intr-o duminică, așa cum se întâmpla și până acum. Cetățenii care vor participa la alegerile locale pe data de 27 septembrie vor vota pentru:
- consiliile locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București, precum și pentru primari;
- Consiliul General al Municipiului București, precum și pentru primarul general al municipiului București;
- consiliile județene, precum și pentru președinții consiliilor județene.
Persoanele care vor merge la alegerile locale, vor putea să-și exercite votul numai din localitatea trecută în buletin (cea de domiciliu sau cea de reședință). Dacă vreți să aflați la ce secție de vot sunteți arondați, puteți verifica acest lucru online, accesând site-ul registrulelectoral.ro. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți Codul Numeric Personal, numele de familie (nu și prenumele) și codul generat automat de platformă.
Mai este important de meționat că nu orice date personale ale votanților și susținătorilor pot fi prelucrate în contextul alegerilor locale. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Autoritatea Națională pentru Prelucrarea Datelor Personale a emis un ghid detaliat cu privire la felul în care pot fi prelucrate datele personale.
În primul rând, se pot prelucra numai semnătura, numele și prenumele, cetățenia, data nașterii, adresa, denumirea, seria și numărul actului de identitate. Apoi, persoana căreia i se cer aceste date trebui să fie informată cu privire la activitatea de prelucrare de date și să-și dea consimțământul. De asemenea, alegătorul trebuie să-și poată retrage oricând consimțământul, caz în care datele personale vizate nu vor mai putea fi prelucrate.
Alegerile și epidemia de coronavirus
Reamintim că contextul epidemiei de coronavirus, pe parcursul campaniei electorale trebuie respectate o serie de reguli de distanțare socială și de igienă. După cum s-a stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 713/2020, respectarea unor reguli precum purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor sau efectuarea triajului observațional este obligatorie.
Mai mult, Ministerul Sănătății și cel al Afacerilor Interne au adoptat, între timp, un ordin (ce a fost și oficializat) ce stabilește, clar, cum se va desfășura procesul de votare, pentru a se limita, pe cât posibil, expunerile la riscuri epidemiologice. Regulile sunt foarte detaliate și vizează, printre altele, felul cum se va intra în secția de votare, ce distanța va trebui păstrată față de alții și, nu în ultimul rând, cum va fi aplicat timbrul autocolant, cu mențiunea „VOTAT”, pe actul de identitate.
- masca va trebui purtată în timpul întregului proces de vot (cu excepția situației când va trebui îndepărtată, pentru verificare);
- dacă anumiți votanți vor avea temperatura peste 37.3o C, acestora nu le va fi interzis votul, însă se va aplica o procedură specială, limitându-se, în cazul lor, și mai mult contactul cu cei din jur.
Care sunt sancțiunile pentru încălcarea legislației alegerilor
Apoi, legislația în vigoare stabilește și sancțiuni pentru încălcarea prevederilor legale ce vizează alegerile din România, indiferent că vorbim despre alegeri locale, parlamentare, prezidențiale sau despre referendumuri. Mai exact, încălcarea prevederilor legale privind alegerile poate aduce sancțiuni contravenționale sau chiar penale.
În rândul faptelor ce au consecințe grave asupra rezultatului alegerilor și care sunt considerate infracțiuni și pedepsite cu închisoarea se numără:
- împiedicarea exercitării dreptului la vot – închisoare de la șase luni la trei ani;
- oferirea sau darea de mită electorală, indiferent de natura ei: bani, bunuri sau diverse foloase - închisoare de la șase luni la trei ani;
- fraudarea votului (vot multiplu sau utilizarea de acte false pentru legitimare) - închisoare de la șase luni la trei ani (sau amendă penală);
- violarea confidențialității votului – amendă pentru cetățeni și închisoare de la șase luni la trei ani pentru reprezentanții secției de votare;
- deschiderea urnelor înainte de termen - închisoare de la unu la trei ani (sau amendă);
- încredințarea urnei speciale (utilizată de persoanele nedeplasabile) altor persoane decât cele ce fac parte din biroul electoral - închisoare de la trei luni la doi ani (sau amendă).
Pe lângă aceste fapte, mai sunt câteva considerate cu mult mai grave și care aduc sancțiuni mai dure. De exemplu, falsificarea documentelor birourilor electorale se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani. De asemenea, aceeași pedeapsă se aplică și celor care înscriu în copia listei electorale permanente sau celei suplimentare a unor persoane care nu apar în acestea.
Cea mai mare pedeapsă prevăzută de Codul penal pentru încălcarea prevederilor privind alegerile este de până la șapte ani de închisoare și se aplică pentru atacarea, prin orice mijloace, a unei secții de votare.
După cum stabilește Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru faptele mai puțin grave care pot afecta procesul electoral se aplică pedepse contravenționale, respectiv amenzi.
Astfel, se pot aplica amenzi cuprinse între 600 și 1.000 de lei inclusiv pentru:
- organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli și universități în perioada de desfășurare a cursurilor;
- distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală;
- afișarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale;
- nerespectarea prevedrilor privind prezența altor persoane în cabina de vot, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.
Conform calendarului alegerilor locale din anul 2020, stabilit prin HG nr. 576/2020, campania electorală a început la data de 28 august. Aceasta urmează să se încheie pe data de 26 septembrie, urmând ca în decursul zilei de 27 septembrie să se desfășoare votul.
Comentarii articol (2)