ACCES PREMIUM
De ce premium?
Libere plătite părinți: Se poate beneficia de ele când copiii fac cursuri online?
Părinții copiilor care au sub 12 ani și nu pot merge la școală sau la grădiniță din cauză că unitățile au activitatea limitată sau suspendată în contextul epidemiei de coronavirus pot cere să stea acasă cu cei mici, în baza OUG 147/2020 și a recentelor sale norme de aplicare. Există însă două situații în care cei mici stau acasă tocmai pe fondul epidemiei, dar când părinții nu au, teoretic, dreptul să ceară aceste zile libere plătite pentru a sta cu cei mici acasă. Ambele implică școala online.
Articolul continuă mai jos
Despre
condițiile OUG 147/2020 am mai discutat, la avocatnet.ro, cu alte ocazii în ultima lună, cel mai recent,
odată ce au apărut și normele de aplicare ale acesteia. Acum ne interesează însă strict motivul pentru care se acordă aceste zile libere.
Potrivit ordonanței, zilele libere se acordă "
în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuată de direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București, și având în vedere hotărârile comitetului județean pentru situații de urgență, respectiv Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București".
Copiii pot face însă cereri (părinții sau supraveghetorii lor, desigur)
pentru a face școala acasă dacă locuiesc cu persoane predispuse la îmbolnăvirea cu coronavirus sau dacă fac chiar ei parte din grupe de risc (au boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, boli autoimune etc) - mai multe despre aceste învoiri puteți afla de
aici.
De asemenea, sunt
școli care aplică alternativ prezența fizică la clasă cu școala online (unii la școală, alții acasă, timp de o săptămână, să zicem, apoi se face schimb).
Problema e că niciuna dintre aceste situații de mai sus nu pare să se încadreze pe premisa din OUG 147/2020, de suspendare sau limitare a activităților didactice ca urmare a rezultatului unei anchete epidemiologice la școala respectivă determinate de răspândirea coronavirusului.
Ordonanța mai are însă loc de modificări, întrucât ea se află acum la Parlament, unde va trebui discutată și va putea fi chiar aprobată (cu modificări, eventual) sau respinsă.
Util: Cum se deosebește mecanismul din ordonanță de cel din legea pentru închiderea școlilor
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)