Mai exact, ordinul comun stabileşte că pentru localităţile aflate în Scenariul 1 (verde) toţi preşcolarii şi şcolari vor fi prezenţi fizic în cadrul unităţilor de învăţământ – conţinutul acestui scenariu a rămas neschimbat. Pentru localităţile aflate în Scenariul 2 (galben), elevii din ciclul primar şi cei aflaţi în clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal merg fizic la cursuri, în timp ce restul participă în sistem online. În Scenariul 3 (roşu), aferent unei rate de infectare de peste 3 la mia de locuitori, toţi elevii, în afară de preşcolari şi elevii din ciclul primar, participă la cursuri în sistem online. Conţinutul scenariilor 2 şi 3 s-a schimbat faţă de ordinul pe baza căruia a început anul şcolar 2020-2021.
De asemenea, actul normativ stipulează că preşcolarii şi elevii cu boli cronice (boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice), dar şi cei care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, pot să nu se prezinte fizic la şcoală. Ceea ce înseamnă că vor urma activităţile didactice în sistem online.
Situaţii în care părinţii îşi pot lua zile libere plătite
Chiar primul articol al OUG 147 prevede părinţii pot primi zile libere plătite în situaţia în care cursurile sunt suspendate „în urma unei anchete epidemiologice determinate de răspândirea virusului SARS-CoV-2, efectuată de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi având în vedere hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă”.
Conform ordinului comun nr. 3.235/93/2021, pe baza cărora s-au reluat cursurile fizice, măsura suspendării activităţilor didactice la nivelul unităţii de învăţământ, în urma unei anchete epidemiologice şi ca hotărâre a unui comitet pentru situaţii de urgenţă, se poate lua doar în cazul apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice. Alte situaţii în care cursurile unei grupe sau clase se suspendă le vom abordate mai jos.
OUG 147 mai menţionează şi situaţia în care un copil suferă de o boală cronică pentru care un medic de familie sau specialist a emis o adeverinţă prin care recomandă participarea la activităţile didactice prin intermediul internetului. În aceste condiţii, părintele poate solicita zile libere plătite.
Situaţii în care părinţii NU îşi pot lua zile libere plătite
OUG 147/2020 prevede că se aplică şi pentru situaţiile prevăzute de scenariile 2 şi 3, aşa cum erau ele stipulate într-un ordin comun înainte de începerea anului şcolar 2020-2021, respectiv:
- Scenariul 2 „Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a şi Revenirea parţială prin rotaţie de 1-2 săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu”;
- Scenariul 3 „Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lectii online”.
În situaţia apariţiei unui caz de îmbolnăvire în rândul preşcolarilor şi a elevilor din ciclul primar, ordinul comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii prevede suspendarea cursurilor grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. Ceea ce înseamnă că toţi copiii vor sta acasă în carantină două săptămâni. Această situaţie nu este prevăzută de OUG 147, iar părinţii trebuie să ştie că dacă pentru copiii lor s-a emis o decizie de carantinare de către o direcţie de sănătate publică, deoarece sunt consideraţi contacţi direcţi ai copilului infectat, adulţii nu pot primi concediu medical.
„Conform metodologiei de supraveghere a COVID-19, persoanele (contactul contacților) care locuiesc la aceeași adresă cu un contact direct, nu intră în izolare, nu sunt considerați contacți direcți și nu beneficiază de concediu medical”, potrivit Ministerului Sănătăţii. Mai multe detalii regăsiţi în acest articol.
În situaţia în care apare un caz confirmat într-o clasă de învăţământ gimnazial, se va realiza ancheta epidemiologică şi testarea contacţilor direcţi ai bolnavului, însă decizia de suspendare a cursurilor se va face doar în urma consultării direcţiei de sănătate judeţene cu reprezentanţii unităţii de învăţământ. În urma anchetei epidemiologice, ar trebui să fie carantinaţi la domiciliu doar elevii stabiliţi ca fiind contacţi direcţi al bolnavului, restul ar trebui să poată participa fizic la cursuri. Ca şi în cazul situaţiei precedente, părinţii copilului/copiilor carantinaţi nu primesc concediu medical.
Notă: Conform definiţiei de caz a DSP, contact direct este considerată persoana care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de doi metri şi cu o durată de minim 15 minute.
Cele două situaţii prezentate anterior nu îndeplinesc cele două condiţiile cumulative stabilite de OUG 147 în primul articol, respectiv ca activitatea didactică să fie suspendată ca urmare a (1) unei anchete epidemiologice şi a (2) unei hotărâri a unui comitet pentru situaţii de urgenţă.
O alt caz prevăzut de ordinul comun nr. 3.235/93/2021, dar care nu are corespondent în situaţiile prevăzute de OUG 147, este cel în care copilul locuieşte împreună cu o persoană dintr-o grupă de risc.
Dacă ne raportăm la modificările şi completările pe care OUG 147 le-a primit de-a lungul timpului, de la adoptare şi până la finalul anului trecut, ar trebui să ne aşteptăm ca guvernanţii să includă şi situaţiile prezentate anterior care lipsesc în actul normativ, însă acest lucru se va face cu o anumită întârziere.
Important: Părinții care stau acasă au dreptul la o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (adică maximum 4.072 de lei).
Părinţii care lucrează de la domiciliu sau sunt încadraţi în telemuncă nu pot beneficia de aceste zile libere plătite.
Comentarii articol (2)