Reducerea timpului de muncă în conformitate cu dispozițiile OUG nr. 132/2020 seamănă cu suspendarea contractului de muncă în conformitate cu dispozițiile art. 52 alin (1) lit. c), salariatul beneficiind de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază corespunzător locului de muncă și salariul redus conform reducerii timpului de lucru, plătită inițial din fondul de salarii.
În același timp, art. 1 alin (1) din OUG 132/2020 derogă de la dispozițiile art. 112 alin (1) din Codul Muncii care prevede că „[p]entru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână”.
S-a discutat mult în practică dacă aplicarea măsurii presupune reducerea normei de muncă în Revisal sau nu. Conform clarificărilor transmise recent de ANOFM (documentul complet, aici), situația stă în felul următor, în funcție de tipul de contract pentru care se aplică Kurzarbeit:
- În cazul în care, anterior reducerii timpului de muncă, norma contractului de muncă era Normă întreagă, se operează modificarea valorii Tip norma din Normă întreagă în Cu timp partial și completarea informațiilor suplimentare necesare precizării normei: Tip interval repartizare (Ore/zi, Ore/saptamana sau Ore/luna) și Timp munca (număr ore de lucru stabilit – pe zi, pe săptămână sau pe lună);
- În cazul în care, anterior reducerii timpului de muncă, norma contractului era normă Cu timp parțial, se operează modificarea valorilor informațiilor care precizează norma: Tip interval repartizare (Ore/zi, ore/săptămână sau Ore/lună) și Timp muncă (număr ore de lucru stabilit - pe zi, pe săptămână sau pe lună) în sensul reducerii timpului de muncă efectiv lucrat.
Mai departe, ANOFM spune că pentru a evidenția reducerea timpului de muncă în temeiul OUG 132, va trebui introdus, în câmpul Alte detalii, textul "Reducere timp munca OUG 132/2020":
Ce facem cu salariul?
O altă întrebare la care instituțiile nu au răspuns până acum clar se referă la salariul corespunzător. Abia prin ghidul publicat de ANOFM de curând vedem clar faptul că salariul trebuie diminuat în Revisal.
ANOFM atenționează că nu se înregistrează indemnizația prevăzută de OUG 132 de care beneficiază salariații afectați de măsura reducerii timpului de muncă. Exemplificarea modificării, mai jos:
Se presupune că în momentul reducerii timpului de lucru, avem o reducere corespunzătoare atât a normei de muncă, dacă există, dar și a remunerației.
Scopul actului normativ este să sprijine angajatorii în vederea păstrării forței de muncă pe perioada stării de urgență/alertă/asediu, perioadă în care activitatea le este afectată. Se presupune că motivul principal al reducerii activității îl reprezintă incapacitatea de plată, adică nu sunt suficienți bani pentru achitarea salariilor și nici nu se desfășoară activitatea în condiții normale.
Ca măsură complementară, în sprijinul salariaților, există indemnizația de 75% din diferența dintre salariul de bază corespunzător locului de muncă și salariul redus conform reducerii timpului de lucru, indemnizație care va fi decontată ulterior de către angajator, după îndeplinirea obligațiilor declarative și de plată.
Astfel, reducerea timpului de lucru și a normei de muncă, după caz, implică și o diminuare a salariului, iar acest lucru generează o altă întrebare: cum se vor deconta cei 75%?
"După ce v-ați asigurat că ați completat datele în mod corespunzător, generați registrul cu modificările aferente înregistrării reducerii timpului de muncă și transmiteți registrul astfel modificat, cel târziu în ziua anterioară datei de la care se aplică măsura de reducerea timpului de muncă", transmite ANOFM.
Important! "În sistemul privind Registrul General de Evidență a Salariaților , perioada de timp pentru care se aplică măsura de reducere a timpului de lucru este determinată de datele calendaristice care sunt completate în câmpul Data la care produce efecte în cursul modificării de contract pentru înregistrarea reducerii timpului de lucru, respectiv pentru înregistrarea încetării reducerii timpului de lucru. În consecință, se recomandă acordarea unei atenții deosebite completării corecte a acestor informații", atenționează ANOFM.
Calcule
Ceea ce trebuie avut în vedere este faptul că cei 75% nu se aplică salariului rezultat ca urmare a diminuării, ci din diferență. Un exemplu:
Salariul brut (înaintea deciziei pe OUG 132/2020) – 3.000 lei |
Reducere timp de lucru 33,33% sau 1/3 - salariu rezultat – 2.000 lei |
Diferența dintre salariul inițial și salariu rezultat pe OUG 132/2020 (reducerea timpului de lucru) – 1.000 lei |
75% din diferență = 750 lei |
Dacă avem reducerea maximă, respectiv 50%, atunci poate fi utilizat direct procentul de 75%. În funcție de timpul redus și de diferența rezultată vom alege varianta cea mai convenabilă, respectiv procent sau sumă fixă.
După aplicarea Kurzarbeit, trebuie să revenim la normal
Ghidul recent publicat de ANOFM exemplifică și cum anume trebuie să revenim la situația anterioară Kurzarbeit în Revisal.
Astfel, modificăm înapoi norma, din normă parțială, în normă întreagă, și se rebine la valoarea anterioară a duratei timpului de muncă, cea de dinainte de aplicarea Kurzarbeit.
Dacă contractul oricum era unul cu timp parțial, se modifică înapoi valorile informațiilor care precizează norma: Tip interval repartizare și Timp muncă.
Mai departe, se va evidenția din nou modificarea de contract operată, la Detalii Contract, câmpul Alte detalii, se va completa cu sintagma "Încetare reducere timp munca OUG 132/2020".
De asemenea, trebuie revenit la salariul anterior reducerii timpului de muncă.
"După ce v-ați asigurat că ați completat datele în mod corespunzător, generați registrul cu modificările aferente înregistrării încetării reducerii timpului de muncă și transmiteți registrul astfel modificat", conchide ANOFM.
Pentru evitarea riscurilor privind abordarea fără bună-credință a acestei situații cu caracter temporar și special, decizia angajatorului de aplicare a mecanismului trebuie să conțină date precise și cât mai detaliate.
Astfel, decizia trebuie să conțină cel puțin următoarele elemente:
- perioada (minimum cinci zile consecutive/lună);
- reducerea salariului proporțional cu timpul de muncă efectiv prestat;
- specificarea actului normativ care stă la baza deciziei unilaterale;
- programul (repartizarea acestuia) de lucru stabilit pentru luna în curs sau pentru întreaga perioadă;
- precizarea că au fost respectate dispozițiile referitoare la consultarea sindicatului ori a reprezentanților salariaților, după caz și a informării salariatului afectat de măsură;
- indemnizația rezultată pentru timpul redus de lucru;
- păstrarea celorlalte drepturi conform contractului individual/colectiv de muncă/regulamentului intern, cu excepția celor limitate expres prin OUG 132/2020;
- revenirea la drepturile anterioare la sfârșitul perioadei pentru care s-a emis decizia unilaterală.
În situația în care modificările se fac prin act adițional, atunci se păstrează elementele menționate pentru decizia unilaterală.
Chestiunea afectării vechimii rămâne incertă
Sintagma „normă întreagă” definește timpul de muncă, iar „norma de muncă” exprimă cantitatea de muncă necesară pentru efectuarea operațiunilor sau lucrărilor. Fiind sub incidența unui act normativ special (OUG 132), reducerea nu poate opera ca perioadă neprestată în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 263/2010 și trebuie să facă parte din stagiul de cotizare (perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii).
Faptul că pentru indemnizație se achită contribuțiile sociale ar trebui să însemne că perioada este calculată ca fiind normă întreagă.
Dacă s-ar considera că a fost transformat efectiv într-un contract cu timp parțial, așa cum este definit în Codul Muncii („Salariatul cu fracțiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil”), atunci timpul redus nu ar fi calculat ca stagiu de cotizare, ci doar cu titlu de contribuție, așa cum sunt calculate în cazul salariaților cu două sau mai multe contracte de muncă.
Durata acestor contracte nu se cumulează la calculul stagiului de cotizare, ci influențează punctajul salariatului. La fel va influența și reducerea timpului de lucru, respectiv o diminuare a punctajului pe perioada respective, nu și a stagiului de cotizare. „punctaj lunar - numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câștigului salarial brut lunar sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică”.
Nu este clar nici acum, după ghidul ANOFM, cum vor fi plătiți salariații și nici dacă plata se va face pe stat separat. Cum va fi generat statul suplimentar dacă indemnizația nu o am în rubrica specială?
Să nu uităm că au existat erori și în cazul șomajului tehnic, iar salariații s-au trezit neasigurați, problema fiind aceeași - neconcordanța dintre baza de date a ITM și cea a Fiscului și a caselor de pensii și caselor de sănătate.
Comentarii articol (0)