Săptămâna trecută, ministrul muncii anunța că s-au făcut deja plăți pentru decontările Kurzarbeit, dar că cele mai multe cereri nu pot fi aprobate pentru că firmele nu au depus documente ori au făcut solicitările în mod necorespunzător. Încă de când a primit normele de aplicare, mecanismul Kurzarbeit (OUG nr. 132/2020) a ridicat întrebări printre firme cu privire la modul de operare în Revisal: se modifică/nu se modifică norma de muncă, se modifică sau nu salariu, unde se trece indemnizația Kurzarbeit - cea pe care firmele o cer apoi de la stat în sistem decont - ș.a.m.d.
O lămurire oficială, însă relativ tardivă, după săptămâni lungi de speculații, a venit odată cu un ghid al ANOFM. Agenția a îndemnat firmele să modifice normele și salariile, însă destul de multe voci au contestat interpretarea dată de aceasta.
Acum, cu noua versiune a Revisal, a venit și măsura mult-așteptată de firme, doar că ceva luni mai târziu: așa-zisul „buton de Kurzarbeit”. Cel mai important lucru însă e că Inspecția Muncii precizează, într-un document privind noul Revisal, că nu se mai modifică nici norma de muncă și nici salariul pentru salariații cărora li se reduce timpul de muncă în baza OUG nr. 132/2020.
„În versiunea 6.0.8 a aplicației Revisal, pentru toate tipurile de contract – cu excepția tipului Contract individual de muncă tineri dezavantajați (Legea 189/2018), cu tipul de normă Normă întreagă, se poate opera modificarea tipului de normă, din Normă întreagă, în Normă întreagă conform OUG 132/2020,
Valoarea salariului de bază lunar brut nu se modifică în sensul diminuării acesteia, corespunzător reducerii timpului de muncă, și nu se înregistrează nici indemnizaţia aferentă orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.
Data la care produce efecte, aferentă modificării specificate mai sus, se completează cu data de la care se aplică reducerea timpului de muncă. Încetarea reducerii timpului de muncă a salariaţilor în baza OUG 132/2020 se înregistrează prin modificarea normei contractului din Normă întreagă conform OUG 132/2020 în Normă întreagă.
Data la care produce efecte, aferentă încetării reducerii timpului de muncă a salariaţilor în baza OUG 132/2020, se completează cu data de la care se aplică încetarea reducerii timpului de muncă”, prevede documentul publicat recent de Inspecția Muncii.
Într-o intervenție de astăzi, expertul în legislația muncii Corneliu Bențe precizează că e important pentru salariați ca firmele care au operat în Revisal conform ghidului ANOFM să facă acum corecțiile în Revisal, în condițiile actuale, pentru aplicarea Kurzarbeit. Asta pentru că salariatul va rămâne, altfel, în dezavantajul său, cu o perioadă în care a muncit cu timp parțial. De altfel, e de părere expertul, ghidul ANOFM nu avea nicio valoare juridică, fiind doar cu caracter de recomandare, prin urmare era de preferat ca firmele să nu fi procedat conform acestuia și să fi așteptat modificarea registrului.
Noile reguli, venite odată cu acest nou Revisal, sunt relevante, așadar pentru cei care au făcut cereri până acum.
Pe de altă parte, ne amintim că Ordonanța Kurzarbeit a fost modificată recent prin legea de aplicare - Legea nr. 282/2020. Or, conform modificării apărute în Monitor pe 9 decembrie, nu mai sunt necesare operările în Revisal pentru aplicarea mecanismului Kurzarbeit.
Legea de aprobare a venit nu doar cu această modificare privind Revisalul, ci și cu alte aspecte de noutate pentru aplicarea mecanismului, inclusiv cu o nouă procedură de decontare. Legea este în vigoare deja, însă ea ar mai avea nevoie și de norme de aplicare. În cuprinsul acesteia scrie că, în 30 de zile de la publicare, adică până pe 9 ianuarie, Guvernul ar trebui să adopte o hotărâre cu aceste norme. Fără aceste norme, procedura de decontare pe noua lege nu ar putea să funcționeze, teoretic, așadar rămân în continuare aplicabile actualele norme de aplicare.