Angajatorii care își reduc temporar programul de lucru (cu cel mult 50%) din cauza stării de alertă pot împărți, la cerere, costurile salariale cu statul - acesta este mecanismul Kurzarbeit. Angajatorii pot cere de la stat o indemnizație Kurzarbeit, în sistem decont.
Deputații au dat marți votul final pe proiectul legii de aprobare a OUG 132/2020. Printre altele, au introdus în ordonanță o nouă procedură de decontare și faptul că firmele nu mai trebuie să opereze modificări în Revisal (mai exact, s-a eliminat din articolul 1 al ordonanței obligația de a transmite aplicarea Kurzarbeit cel târziu în ziua anterioară aplicării).
La acest moment, chestiunea decontărilor e incertă, iar majoritatea modificărilor adoptate de deputați ar trebui să deblocheze situația. Doar că asta nu se va întâmpla prea curând, întrucât e nevoie de ceva timp pentru ca noutățile să ajungă în Monitor și să intre în vigoare, trebuind ulterior puse în aplicare de autorități.
Partea bună este că, între prevederile introduse în OUG 132 de deputați regăsim și ideea că firmele care au depășit termenul lunar pentru a cere decontările pe luna anterioară vor putea să le ceară și mai târziu, banii venind luna viitoare - ceea ce înseamnă că nimeni nu va avea de pierdut, într-un final.
Sunt însă lucruri neclare la acest moment. Respectiv, dacă agențiile de muncă vor pune firmele care au făcut deja solicitări să le mai depună încă o dată, conform noii legi? Rămâne de văzut.
O reglementare deficitară din start
Angajatorii și profesioniștii din zona contabilă și de salarizare au avut multe de reproșat până acum mecanismului dat de Guvern. OUG 132 a venit cu atât de multe neclarități de aplicarea Kurzarbeit pentru firme încât au existat voci care au recomandat firmelor să nu îl aplice deloc.
Principala problemă - ce se transmite/modifică în Revisal? Din start, mecanismul ieșit din Guvern a făcut paralelism cu practica pentru că a impus o chestiune pe care Revisalul nu o poate înregistra actualmente - reducerea timpului de muncă potrivit acestei ordonanțe.
Altă problemă: se modifică sau nu salariul? Cum și unde se înscrie indemnizația Kurzarbeit în registru? Într-un târziu, Ministerul Muncii a spus că da, se modifică salariul ca urmare a aplicării Kurzarbeit.
Practica s-a împărțit între mai multe curente de aplicare a mecanismului, iar discuțiile nu s-au purtat decât în zona speculațiilor, pentru că Ministerul Muncii, cel de la care a plecat mecanismul, nu a oferit explicații firmelor. În octombrie, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) a venit cu un ghid pentru aplicarea mecanismului în Revisal. Mulți s-au întrebat de ce tocmai ANOFM vine cu lămuririle? Alții au contestat viziunea Agenției asupra modului de aplicare a Kurzarbeit.
Cert e că, de la finalul lui august și până acum, mecanismul Kurzarbeit a fost mai mult o enigmă, o problemă pentru angajatori, decât o soluție de ajutor financiar, așa cum a fost gândit de Executiv.