Legea nr. 282/2020 pentru aprobarea OUG nr. 132/2020 (supranumită Ordonanța Kurzarbeit) va modifica Ordonanța Kurzarbeit, de sâmbăta aceasta, după ce Guvernul a modificat-o deja acum câteva zile, printr-o altă ordonanță - OUG nr. 211/2020 - modificări pe care redacția noastră le-a prezentat în acest articol. Doar că legea de aprobare va șterge cu buretele chestiuni importante pe care le-a decis Guvernul săptămâna trecută, precum cea referitoare la aplicarea mecanismului și pentru reducerile de program cu până la 80%.
Dar să vedem ce conține această lege de aprobare a OUG 132:
1. Una dintre completările importante cu care vin deputații în OUG 132, la mecanismul Kurzarbeit, este referitoare la procedura decontării sumelor (indemnizațiilor) către angajatori pe care, subliniază ei, ordonanța ar fi trebuit să o cuprindă de la bun început, pentru a nu se ajunge la întârzierile sau imposibilitatea de plată din prezent.
Deputații au subliniat în text faptul că indemnizația Kurzarbeit se suportă de către angajator din propriul buzunar și se decontează apoi de la stat.
Astfel, parlamentarii au decis ca:
- angajatorii să depună o cerere însoțită de: copia deciziei privind reducerea timpului de muncă, semnată de angajat că a luat la cunoștință, balanța lunară de verificare, acordul semnat cu sindicatul sau reprezentanții salariaților referitor la procentul vizat de reducerea timpului de lucru, lista angajaților care vor beneficia de indemnizația Kurzarbeit, precum și o copie a documentelor de plată a salariilor, cu evidențierea plății indemnizației;
- toate acestea se vor depune lunar, pentru luna anterioară, electronic sau în format letric, până la data de 25, la agențiile de muncă.
Banii vor veni în cel mult cinci zile de la momentul emiterii deciziei de aprobare a decontării de către agențiile de muncă.
Actualmente, procedura de decontare e cuprinsă în Hotărârea Guvernului nr. 719/2020, dar pe aici.gov.ro nu mai regăsim modalitatea de depunere a documentelor pentru acest mecanism. La acest moment, în piață există o nemulțumire generală cu privire la faptul că nu e clar când anume se vor da banii pentru Kurzarbeit.
2. Parlamentarii au adoptat numeroase clarificări pe textele de lege din OUG 132, dar au modificat totodată premisa de acordare a indemnizației Kurzarbeit. Concret:
- indemnizația Kurzarbeit se va acorda pe perioada stării de alertă/urgență/asediu, precum și pe o perioadă de până la trei luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea; acum, OUG-ul nu merge dincolo de starea de alertă/urgență/asediu;
- reducerea timpului de muncă cu până la 50% vizează durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul de muncă; acum, ordonanța nu face aceste clarificări, referindu-se doar la durata prevăzută în contract;
- deputații au decis să modifice premisa de reducere a timpului de muncă și au înlocuit sintagma "în cazul reducerii temporare a activității" cu "în cazul reducerii temporare a timpului de muncă".
Astfel, noua formă a art. 1 alin. (1) din OUG 132 va fi următoarea:
"Prin derogare de la prevederile art. 112 alin.(1) din Legea nr.53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în condiţiile legii, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/ asediu, în condiţiile legii, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 50% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului".
3. Deputații au renunțat totodată și la cerința celor cinci zile consecutive, optând pentru "cel puțin 5 zile lucrătoare, lunar". Și Guvernul operase această modificare însă.
4. Apoi, aceștia au scos din textul ordonanței referirea la transmiterea modificărilor în Revisal (decizia angajatorului privind reducerea timpului de muncă) - asta, "având în vedere că registrul general de evidenţă a salariaţilor nu este actualizat astfel încât să permită angajatorilor înscrierea reducerii timpului de muncă potrivit prezentei ordonanţe".
În practică, aspectul transmiterilor în Revisal a pus cele mai multe probleme, întrucât de la Executiv nu au venit deloc lămuriri cu privire la cum anume se operează indemnizația Kurzarbeit. Departamentele de salarizare au aplicat soluții diferite, după care, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a venit cu un ghid oficial pentru aplicarea pe Revisal - pentru unii însă, optica Agenției a ridicat nemulțumiri și semne de întrebare.