ACCES GRATUIT
Noi drepturi ale salariaţilor, după modificările aduse Codului Muncii: Trei aspecte importante
Noile modificări ale Codului Muncii schimbă într-o anumită măsură regulile în relaţiile de muncă, dar oferă şi noi drepturi salariaţilor, printre care se regăsesc şi posibilitatea de a apela la personal specializat în legislaţia muncii în două situaţii foarte importante, precum şi oportunitatea de soluţionare pe cale amiabilă a conflictelor de muncă, înainte de a se apela la instanţele judecătoreşti.
Articolul continuă mai jos
Prevederile care au intrat deja în vigoare, datorită modificărilor aduse de Legea 213/2020 Codului Muncii, şi privesc drepturile salariaţilor sunt următoarele:
1. Salariații pot fi asistaţi de specialişti în legislaţia muncii la încheierea sau modificarea contractului de muncă. Dacă îşi doreşte, un salariat poate fi însoţit de un
avocat, de un
expert în legislaţia muncii, de către un
mediator specializat în legislaţia muncii sau un
reprezentant al sindicatului din care angajatul face parte în timpul întâlnirilor cu angajatorul ce privesc
negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă. Anterior modificărilor, Codul muncii prevedea că în cele trei situaţii legate de contractul individual de muncă menţionate, angajatorul şi salariatul puteau fi însoțiţi de terțe persoane, însă fără a se specifica exact cine puteau fi acele persoane și ce calitate profesională puteau avea.
2. Salariații pot apela la un expert în legislaţia muncii sau la un mediator specializat în legislaţia muncii în timpul unei cercetări disciplinare. Cele două noi opţiuni se adaugă celor menţionate anterior de Codul Muncii, respectiv apelarea la un avocat sau membru sindical în situaţia unei cercetări disciplinare.
3. Salariații pot apela la soluţionarea pe cale amiabilă a conflictelor individuale de muncă. Instanţa de judecată nu mai este singura soluţie pentru soluţionarea conflictelor individuale de muncă, în Codul Muncii fiind introdusă posibilitatea concilierii, adică a soluţionării amiabile între salariat şi angajator.
Concilierea este opţională,
însă va putea fi folosită doar dacă, anterior apariţiei conflictului de muncă,
a fost semnată o clauză care prevede posibilitatea soluţionării amiabile. Clauza concilierii poate fi introdusă fie la încheierea contractului individual de muncă, fie ulterior.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)