Bolnavii COVID-19 confirmaţi printr-un test RT-PCR care nu prezintă simptome sau au forme uşoare se vor putea întoarce la muncă în 14 zile de la data primului test pozitiv, fără a mai fi nevoie de efectuarea unui test de control şi fără a avea nevoie de un aviz epidemiologic de intrare în colectivitate, se menţionează într-un ordin al ministrului Sănătăţii publicat marţi în Monitorul Oficial.
Infectaţii asimptomatici sau cu forme uşoare, care se află izolaţi la domiciliu sau la o locaţie declarată, vor fi monitorizaţi zilnic, prin telefon, de medicii de familie. În fişa de monitorizare aprobată de minister sunt prezentate simptome precum respiraţie cu dificultate, tuse intensă, febră, dureri de cap, musculare sau în gât, lipsa gustului sau a mirosului, diaree sau oboseală. La finalul celor 14 zile de izolare aceşti pacienţi sunt declaraţi vindecaţi fără un al doilea test de control şi îşi pot relua activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţei şi purtarea măştii atât acasă, cât şi la locul de muncă, pentru încă 10 zile, se menţionează în
ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1819/2020, intrat în vigoare marţi.
Mai exact, după 14 zile de data recoltării primului test pozitiv, pacienţii declaraţi vindecaţi de COVID-19 se pot întoarce în colectivitate (loc de muncă, unitate de învăţământ etc.) fără a avea nevoie de un aviz epidemiologic sau de un test negativ ARN SARS-CoV-2.
Alte aspecte importante menţionate în acest ordin sunt legate de
utilizarea în paralel a testelor rapide, dar şi a celor RT-PCR, pentru depistarea infectării cu COVID-19 a pacienţilor aflaţi în Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU), în scopul efectuării triajului cât mai rapid şi a decongestionării zonelor UPU. Pentru bolnavii asimptomatici nu se recomandă, la acest moment, utilizarea testelor rapide.
Pacienţii asimptomatici, dar care prezintă factori de risc, pot fi izolaţi în spitalele de faza I, faza a II-a sau spitale suport la recomandarea medicului de familie, la solicitarea şi cu acordul lor. Aceşti pacienţi care sunt pozitivi la testul de control pot fi externaţi şi mai devreme de 10 zile, după cel puţin 72 de ore de absenţă a oricărui simptom COVID-19, dacă medicul curant îşi dă acordul. După externare, aceşti pacienţi vor rămâne în izolare la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare, care se calculează de la data recoltării primului test pozitiv. În perioada de izolare vor fi monitorizaţi zilnic, prin telefon, de către medicul de familie.
Pacienţii cu afecţiune renală care necesită dializă şi care sunt pozitivi la proba de control pot fi menţinuţi internaţi până la 14 zile, în vederea asigurării accesului la dializă.
Pacienţii care suferă de forme medii sau severe vor fi internaţi în spitalele de faza I sau II, care au în structură secţii de terapie intensivă, sau în spitalele-suport. Aceşti bolnavi vor fi internaţi pentru cel puţin 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, cât timp nu au febră cel puţin 72 de ore, iar simptomele se ameliorează.
Ordinul de ministru mai prevede că pacienţii care prezintă sechele post-COVID-19 după externare, cum ar fi oboseală, tulburări neurologice şi dificultăţi de respiraţie, vor fi monitorizaţi în continuare atât de medicul de familie, cât şi de medici specialişti, cu controale regulate ale funcţiei pulmonare, cardiace, test de mers sau alte investigaţii considerate necesare.
Comentarii articol (9)