De altfel, nu e singura dată când valoarea tichetelor de masă crește extrem de puțin, astfel încât, în practică, nu este nicio diferență între valoarea veche și cea majorată. De pildă, spre final de 2020, valoarea tichetelor de masă a crescut doar cu un ban.
Prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul Muncii explica atunci cum de a fost majorată valoarea tichetelor de masă doar cu un ban, de ce s-a întâmplat asta și cum se calculează, semestrial, valoarea indexată a acestor bilete de valoare.
Așa cum ziceam, potrivit Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, valoarea nominală maximă a acestora se indexează, semestrial, după cum urmează:
- în cazul tichetelor de masă, cu indicele prețurilor de consum, înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Național de Statistică (INS);
- în cazul celorlalte bilete de valoare, cu indicele inflației comunicat de INS, în funcție de evoluția tarifelor/ prețurilor la serviciile/ bunurile a căror contravaloare poate fi achitată cu aceste bilete de valoare.
“Prin urmare, ultima indexare a valorii tichetelor de masă, cu un ban, a rezultat în urma calculelor făcute în baza formulei și indicatorilor economici prevăzuți de lege”, mai apare în comunicatul ministerului.
Așadar, în cazul indexării valorii tichetelor de masă nu a fost vorba despre o majorare intenționată cu un ban, ci de rezultatul unui calcul complex, apărut în urma unei obligații legale.
Așa cum stabilește Legea 165/2018, tichetele de masă sunt bilete de valoare pe care angajatorul le poate acorda lunar salariaților, ca alocație de hrană. Acestea se folosesc numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare. Valoarea stabilită prin ordin este una maximă, astfel că tichetele pot avea orice valoare sub acest prag.
Comentarii articol (1)