Funcția este activitatea desfășurată de o persoană într-o ierarhie funcțională de conducere sau de execuție, conform profesiei și/sau calificării anterior dobândită. Aceste aspecte nu pot fi separate, ele fiind interdependente. Astfel, o persoană nu va putea ocupa o funcție fără a avea pregătirea sau calificarea profesională necesară.
Practic, funcția/ocupația și fișa postului reprezintă felul muncii, acesta fiind un element esențial al contractului individual de muncă, iar modificarea acestuia poate fi făcută numai cu acordul părților.
Pe baza activităților specifice funcției/ocupației se vor stabili atribuțiile și responsabilitățile salariaților, ținându-se cont de obiectivele pe care le urmărește angajatorul. Chiar dacă în acest moment standardele ocupaționale nu sunt actualizate pentru toate funcțiile/ocupațiile din Clasificația Ocupațiilor din România (COR) sau nu există pentru multe dintre acestea, pe baza celor existente se pot întocmi fișe de post, acestea având și un temei legal.
De ce este important acest temei legal? De legalitatea fișei de post depind unele drepturi ale angajatorului, cum ar fi evaluarea profesională sau răspunderea patrimonială a salariaților, dar și cel de a-și organiza activitatea proprie.
Ocupația este activitatea utilă, aducătoare de venit (în bani sau natură), pe care o desfășoară o persoană în mod obișnuit, într-o unitate economico-socială și care constituie pentru aceasta sursă de existență. Ocupația este, deci, proprie persoanelor active, care practică o activitate recunoscută de societate ca utilă pentru sine și semenii săi. Ocupația unei persoane poate fi exprimată prin funcția sau meseria exercitată de aceasta.
Structurarea COR are la bază Standardul Internațional al Clasificării Ocupațiilor (ISCO-elaborat de Organizația Internațională a Muncii). În acest sens este împărțită în 10 grupe majore, fiecare dintre acestea având prevăzut un nivel minim de pregătire, de la 0 la 4.
Deși am fi tentați să credem că grupa majoră 9, cea în care sunt încadrate ocupațiile pentru care nu se solicită o calificare, nu are condiții de pregătire, este totuși prevăzut un nivel de studii primare.
Nu există o condiție de studii/pregătire în cazul grupelor majore 0 și 1, respectiv forțele armate și legiuitori, înalți funcționari și conducători.
Clasificarea ocupațiilor este concepută pe patru niveluri de clasificare, astfel:
- nivelul I - grupe majore;
- nivelul II - subgrupe majore;
- nivelul III - grupe minore;
- nivelul IV - grupe de bază.
Clasificarea ocupațiilor din România se aplică în toate domeniile de activitate economică și socială și este obligatorie pentru toate organele administrației publice centrale și locale, unități bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizații patronale, sindicale, profesionale și politice, fundații, asociații și alte persoane fizice și juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, la completarea documentelor oficiale ori de câte ori se cere precizarea ocupației.
Anexa la Ordinul comun MEN și MMJS nr. 3712/1721/2018 privind aprobarea Metodologiei de elaborare, validare, aprobare și gestionare a standardelor ocupaționale și a modelului de standard ocupațional prezintă modelul de standard ocupațional.
În secțiunea A a Standardului Ocupațional regăsim elemente esențiale desfășurării unei activități /funcții /profesii /ocupații, respectiv:
- denumirea ocupației (în limba română și în limba engleză);
- apartenența ocupației la COR (inclusiv legătura cu alte ocupații în funcție de nivelul de calificare) și codul de identificare al acesteia;
- nivelul de calificare conform prevederilor Cadrului național al calificărilor, respectiv ale Cadrului european al calificărilor;
- activități specifice ocupației.
Avem astfel toate elementele care stau la baza elaborării unei fișe de post în conformitate atât cu dispozițiile legale la nivel național, dar și garanția că acestea sunt conforme cu normele internaționale incidente.
Secțiunea A a Standardului ocupațional se completează cu activitățile specifice fiecărei ocupații, identificate de către specialiști, inclusiv prin consultarea prevederilor analizei ocupaționale/documentației întocmite la introducerea ocupației în COR.
În aceste condiții, putem observa că Standardul Ocupațional oferă toate informațiile necesare stabilirii activităților specifice fiecărei funcții, elemente care alcătuiesc, practic, fișa postului.
Acest articol face parte dintr-o campanie informativă avocatnet.ro pe tema evaluării profesionale la locul de muncă, în care ne-am propus, cu ajutorul specialiștilor, să abordăm aspecte teoretice și practice importante pentru firme și angajații acestora. Toate materialele din această serie pot fi citite aici.