Potrivit hotărârii, cartea de identitate va fi de tip cartelă și va avea aceleași dimensiuni ca în prezent, respectiv 105 pe 74 de milimetri. În ceea ce privește datele ce vor fi înscrise pe ele, cărțile de identitate vor fi tipărite pe o singură față și vor conține:
- denumirea statului;
- denumirea documentului;
- seria, compusă din două litere, şi numărul, compus din șase cifre;
- denumirea structurii emitente, respectiv a serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor sau, după caz, a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date - denumirea abreviată, iniţialele judeţului, după caz, şi codul structurii emitente;
- termenul de valabilitate;
- fotografia titularului;
- codul numeric personal;
- numele de familie şi prenumele;
- cetăţenia;
- locul naşterii;
- sexul;
- domiciliul.
- denumirea statului emitent;
- tipul documentului;
- numele de familie;
- prenumele;
- genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);
- cetățenia;
- data nașterii;
- codul numeric personal;
- numărul documentului;
- data expirării valabilității;
- semnătura olografă a titularului;
- imaginea facială a titularului.
- domiciliul;
- data emiterii și autoritatea emitentă;
- zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);
- zona cip.
Pentru cei care, din varii motive, nu vor act de identitate cu cip, autoritățile le vor pune acestora la dispoziție un astfel de document (carte de identitate simplă), care conține toate celelalte date conținute de cartea electronică, cu excepția cipului.
Formatul cărților de identitate electronice va fi ID-1 (tip card), care, potrivit Organizației Internaționale pentru Standardizare (International Organization for Standardization - ISO), are dimensiunile de 85,60 mm x 53,98 mm.
De asemenea, așa cum stabilește Legea 162/2020, viitoarele cărți electronice de identitate vor conține și un certificat digital pentru semnătură electronică, ce va fi emis de MAI și va fi echivalentul legal al semnăturii de mână.
Cartea electronică de identitate românească va conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de legislația europeană, astfel încât va permite libera circulație a deținătorilor (cel puțin) în spațiul Uniunii Europene.
Totuși, chiar dacă acum au fost stabilite forma şi conţinutul actelor de identitate, eliberarea efectivă a acestora nu va fi posibilă imediat, deoarece autoritățile trebuie să mai stabilească atât elementele grafice de securitate și de personalizare ale acestora, cât și fluxul detaliat al activităţilor necesare eliberării noilor documente. Cel mai probabil, cartea electronică de identitate va putea fi folosită începând cu luna august a acestui an.
Comentarii articol (15)