De asemenea, acelaşi ordin prevede că se poate lua decizia carantinării zonale şi în cazul în care localitatea este traversată de un drum judeţean/naţional.
În condiţiile în care foarte multe localităţi din jurul marilor municipii, cum ar fi Bucureşti sau Constanţa, au intrat în carantină, este important de ştiut că se poate trece prin aceste zone, chiar dacă nu aveţi domiciliu sau un loc de muncă în respectiva localitate, în anumite condiţii.
Astfel, ordinele comune privind instituirea carantinei zonale emise de Ministerul Afacerilor Interne şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prevăd că tranzitarea localităţilor carantinare se poate face de persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia doar dacă NU opresc în localitate.
„Se permite tranzitarea localităţii carantinate de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă oprirea în localitate”, se precizează în ordinele de carantinare ale localităţilor. Căile de circulaţie de tranzit sunt stabilite de administraţia publică locală şi de inspectoratul local de poliţie.
De asemenea, cei care trebuie să tranziteze sau să ajungă într-o localitate carantinată pentru a ajunge la aeroport, gară sau o staţie de mijloc de transport în comun o pot face dacă au o dovadă a călătoriei.
Astfel, sunt permise „deplasări ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport persoane, şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei”.
De exemplu, dacă o persoană trebuie să ajungă din Bucureşti în Braşov cu maşina proprie trecând pe DN1 prin localitatea Otopeni, care este carantinată, o poate face doar dacă trece pur şi simplu prin acest oraş şi nu opreşte.
Dacă persoana respectivă totuşi opreşte într-o localitate carantinată, o poate face doar dacă se deplasează în interes profesional în acea zonă, efectuează operaţiuni de întreţinere a vehiculului sau trebuie să se îngrijească de un copil sau un membru al familiei.
Comentarii articol (1)