Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Șeful FMI: Îngheţarea datoriilor ţărilor sărace ar trebui extinsă până la finalul lui 2021Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a anunţat că se aşteaptă ca programul privind îngheţarea plăţilor aferente serviciului datoriei către FMI a celor mai sărace ţări din lume să fie extins până la finalul lui 2021, transmite Reuters.
Kristalina Georgieva a făcut declaraţia în timpul unui forum al FMI dedicat crizei provocate de pandemia de coronavirus în statele în curs de dezvoltare. Aceste ţări trebuie să majoreze investiţiile pentru a accelera distribuţia vaccinurilor anti-Covid 19, a adăugat oficialul FMI.
Luna trecută, Georgieva a cerut implementarea rapidă şi eficientă a noului cadru stabilit de G20 pentru suspendarea plăţilor aferente serviciului datoriei celor mai sărace ţări din lume, dar a avertizat că şi alte state au nevoie de ajutor.
"Este esenţial să fie operaţionalizat rapid şi eficient acest cadru", a afirmat Kristalina Georgieva, după ce s-a adresat liderilor G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente).
Studiu: În 2020, masa tuturor construcțiilor realizate de om a egalat-o pe cea a Naturii și o va depăși în curândMasa tuturor construcțiilor artificiale realizate de oameni - clădiri, șosele, aparatură etc. - va depăși după 2020 masa totală a întregii materii vegetale și animale de pe Pământ, informează Agerpres, care citează un studiu publicat de revista Nature.
Cercetarea, realizată de Weizmann Institute of Science din Israel, susţine că omenirea şi Pământul se află la „un moment de cotitură” în 2020, când masa întregii materii produse de om a ajuns egală cu masa florei şi faunei, cum ar fi copacii, plantele, animalele, bacteriile şi ciupercile.
Institutul estimează că masa materiei produse de mâna omului va fi de două ori mai mare decât cea a biomasei până în 2040.
Până atunci, „jungla” din beton, oţel şi plastic creată de oameni este preconizată să cântărească cel puţin două teratone.
„Bineînţeles, este imposibil să cântăreşti toată materia de pe Terra, ceea ce înseamnă că datele prezentate sunt cele mai bune estimări posibile, cu o abatere de plus sau minus şase ani”, a precizat cercetătorul principal Ron Milo, profesor de ştiinţe ale mediului şi plantelor în cadrul Weizmann Institute.
Acesta a spus că studiul este, după ştiinţa sa, primul care compară masa fabricată de om cu biomasa.
UE va restricţiona sprijinul pentru proiectele din domeniul gazelor naturaleUniunea Europeană intenţionează să restricţioneze finanţarea acordată pentru proiectele din domeniul gazelor naturale, din cauza riscurilor pe care acestea le reprezintă la adresa obiectivelor climatice ale blocului comunitar, arată un proiect de document consultat de Reuters, citată de Agerpres.
Regulamentul privind infrastructurile energetice transeuropene (TEN-E) defineşte care sunt proiectele energetice transfrontaliere care pot fi etichetate drept „Proiecte de interes comun”, ceea ce înseamnă că pot primi finanţare de la UE şi autorizaţii în regim de urgenţă. Anul trecut UE a injectat aproape un miliard de euro în acest gen de proiecte, care includ reţele energetice şi un gazoduct, fondurile de la UE fiind destinate să fie completate cu bani de la guvernele naţionale şi din sectorul privat.
Însă pe măsură ce Comisia Europeană vrea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale Europei, Executivul comunitar vrea şi să rescrie regulamentul TEN-E pentru a-l face mai verde.
Într-un proiect de document al Comisiei privind Regulamentul TEN-E, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, sunt excluse infrastructurile petroliere şi cele dedicate gazelor naturale.
Comentarii articol (0)