1. PFA-urile vor răspunde cu bunurile personale pentru datoriile fiscale ce nu pot fi acoperite din patrimoniul afacerii. O serie de modificări aduse Codului de procedură fiscală oficializate cu doar câteva zile înainte de Crăciun vizează şi activitatea PFA-urilor. Schimbarea apărută vizează răspunderea şi cu bunuri persoane pentru datoriile pe care PFA-urile le au la Fisc, dacă creanţele nu vor putea fi acoperite din patrimoniul afacerii. Dacă, totuşi, datoriile pot fi acoperite din patrimoniul afacerii, bunurile personale ale PFA-urilor nu vor fi afectate în niciun fel.
2. Declaraţia unică se va putea depune până în data de 25 mai. Ca urmare a schimbărilor aduse de Codului Fiscal, termenul anual pentru depunerea declaraţiei unice pentru PFA va fi mutat, din 2021, pe 25 mai. Tot până pe 25 mai 2021 vor trebui să fie plătite şi taxele aferente veniturilor realizate începând cu anul 2020.
3. Cheltuielile curente cu achiziţia caselor de marcat pot fi scăzute din impozitul pe afacere. Din luna august a acestui an, PFA-urile pot scădea cheltuielile curente cu achiziţia caselor de marcat cu jurnal electronic din impozitul datorat la stat. În plus, există posibilitatea de a scădea din impozitul pe afacere şi costurile din trecut făcute cu casele de marcat, din anii 2018 şi 2019 şi din perioada 1 ianuarie – 26 iulie 2020.
4. PFA-urile sunt obligate să folosească registrul electronic de evidenţă a zilierilor. Din vara acestui an, registrul tipărit al zilierilor a fost înlocuit cu registrul electronic. În această aplicaţie, PFA-urile trebuie să completeze beneficiarul muncii şi lucrătorii cu ziua. Registrul electronic al zilierilor funcţionează asemănător cu Revisal, doar că este folosit pentru înregistrarea lucrătorilor cu ziua, iar transmiterea lui către autorităţi se face zilnic, înainte de începerea activităţii (sau lunar, în unele cazuri).
5. PFA-urile vor beneficia, de la anul, de reduceri la taxele pe venituri. Din 2021, PFA-urile vor primi bonificaţii de până la 10% pentur plata taxelor aferente. Aceste reduceri se vor aplica atât la impozitul pe venit, cât şi și la contribuțiile pentru pensii și sănătate, ce sunt datorate de PFA-uri în baza veniturilor raportate prin declarația unică. Momentan nu se cunosc nici termenele de plată pentru care se vor aplica bonificațiile și nici condițiile în care se vor acorda. Aceste chestiuni vor fi stabilite anual prin legea bugetului de stat și vor avea reguli de aplicare stabilite printr-un ordin al Ministerului Finanțelor Publice.
6. Nedotarea cu noile case de marcat va fi sancţionată din prima cu amendă şi suspendarea activităţii, din 8 ianuarie 2021. Ca o atenţionare pentru anul care urmează, este important de ştiut faptul că nedotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic va fi sancţionată de la prima abatere, după ce această faptă va dispărea de pe lista contravenţiilor iertate la prima abatere.
7. PFA-uri pot cere indemnizaţia ca urmare a reducerii activităţii până la mijlocul lui 2021. Indemnizaţia pentru reducerea activităţii, în cuantum de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, acordată pe perioada stării de alertă, poate fi solicitată de către PFA-uri până la data de 30 martie 2021. Această indemnizaţie va fi fiscalizată prin declaraţia unică ce trebuie depusă anul viitor, iar pentru ea se vor datora impozit şi contribuţii la pensii şi sănătate. De asemenea, impozitul şi contribuţiile pentru indemnizaţia acordată PFA-urilor pe perioada stării de urgenţă se vor plăti tot prin declaraţia unică, odată cu taxarea veniturilor pe 2020.
8. Banii de la stat pentru șomaj tehnic și profesioniștii cu activitatea oprită se vor da până-n iunie 2021. La începutul lunii decembrie, Guvernul a decis prelungirea sprijinului financiar acordat celor cu activitatea afectată de măsurile luate împotriva răspândirii COVID-19 până la data de 30 iunie 2021. Mai exact, vorbim despre indemnizațiile de șomaj tehnic pentru activitățile suspendate (acordate conform OUG 30/2020), inclusiv pentru angajatorii a căror activitate se suspendă din cauza infectărilor (OUG 120/2020), dar și de indemnizațiile pentru profesioniștii cu activitatea întreruptă (OUG 30/2020). Important: Atât indemnizaţia pentru întreruperea activităţii, cât şi cea dată pentru reducerea volumului de activitate se fiscalizează prin declaraţia unică şi se trec în registrele de încasări şi plăţi.
9. Indemnizaţia pentru reducerea activităţii va putea fi acordată şi la trei luni după încetarea stării de alertă. Legea nr. 282/2020 prin care s-a aprobat Ordonanţa 132/2020 prelungeşte perioada prin care se acordă indemnizaţia pentru reducerea temporară a activităţii cu până la trei luni ulterior ieşirii din starea de urgenţă/alertă/asediu. Totuşi, pentru a se putea prelungi aplicabilitatea ei, Guvernul trebuie să oficializeze normele de acordare printr-o HG, lucru însă puţin probabil pe final de an.