HG nr. 4/2021, apărută pe 13 ianuarie în Monitorul Oficial, a prevăzut majorarea la 2.300 de lei a salariului minim începând cu data intrării sale în vigoare, adică cu 13 ianuarie. Imediat apărută în Monitor, hotărârea a pus deja probleme angajatorilor, care nu au știut cum ar fi corect să abordeze chestiunea majorării, cum să procedeze cu statele de plată ș.a.m.d. (am expus problematica și soluțiile într-un material publicat săptămâna trecută).
De aceea, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri exista un proiect de modificare a HG nr. 4/2021, care prevedea reformulări astfel încât salariul să se aplice pentru toată luna ianuarie, nu doar din 13: „începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021”. Totuși, nici atunci și nici la sfârșitul ședinței de azi, Guvernul nu a anunțat și adoptarea acestor modificări la HG 4/2021, ceea ce înseamnă că salariul minim se aplică, în continuare, din 13 ianuarie.
De fapt, la sfârșitul ședinței de azi, premierul a spus, întrebat fiind de acest proiect de hotărâre, că "salariul minim rămâne să crească cu 3% în 2021. Până la urmă o să fie adoptată și hotărârea de Guvern. Când vine de la Ministerul Muncii cu toate avizele și totul o să fie ok, o să o și aprobăm".
„Având în vedere că în textul Hotărârii Guvernului nr.4/2021 nu s-a prevăzut o dată concretă pentru intrarea în vigoare a hotărârii, aceasta intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial Partea I, respectiv 13 ianuarie 2021, așa cum prevede art.12 alin.(3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată. În această situație s-au semnalat unele dificultăți în aplicarea fracționată a două salarii de bază în luna ianuarie, precum și în utilizarea softurilor pentru calculul salariilor de firmele specializate”, motiva Guvernul, prin proiectul de mai sus, rectificarea HG-ului.
Practic, dacă s-ar aplica modificările propuse la HG 4/2021 prin acest proiect, firmele ar scăpa de bătaia de cap referitoare la fracționarea lunii între vechiul și noul salariu minim, asta dacă nu se gândiseră deja să îl aplice, consensual, de la 1 ianuarie. Astfel, firmele nu vor mai trebui să facă niciun artificiu de aplicare, urmând să stabilească la nivel intern și în Revisal aplicarea cu 1 ianuarie a noului salariu minim pentru acei salariați care sunt plătiți cu minimul pe economie.
Singurul inconvenient îl vor avea însă cei care au terminat până acum, în ultimele două săptămâni, raporturi de muncă unde se acorda minimul pe economie, întrucât vor fi necesare unele mici corecții salariale pentru cei care au plecat.
Atenție! Proiectul de HG va intra în vigoare după ce e adoptat de Guvern și e publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (6)