În ultima zi din 2020 a fost oficializată OUG nr. 224/2020, prin care se dorește acordarea unor noi tipuri de granturi, de data aceasta agențiilor de turism, unităților de cazare (hoteluri, pensiuni, inclusiv unități de camping, de exemplu) sau structurilor de alimentație publică. Aceste ajutoare ar putea ajunge, în cazul firmelor cel mai puternic afectate, și până la 800.000 de euro. Ordonanța urmează însă să cunoască o serie de modificări legislative înainte să se treacă mai departe în procesul deschiderii finanțării (modificările sunt prezentate în acest material). Cum vor primi firmele banii, raportat la pierderile suferite în contextul pandemiei:
„Ajutorul e calculat ca procent de 20% aplicat pierderii efectiv suportate de societate. Se vor lua două situații financiare deja încheiate: 2019, cu bilanț încheiat și 2020, la fel. Se vor compara cifrele de afaceri, iar anul 2020, fiind afectat de COVID-19, dacă are o cifră de afaceri mai mică decât în 2019, se face diferența și acelei diferențe i se aplică un procent de 20%”, a explicat Marian Dumitrache, trainer și specialist în accesarea de fonduri europene, în cadrul unei recente conferințe organizate de avocatnet.ro pe tema finanțărilor disponibile anul acesta.
Un exemplu: dacă în 2019 s-a înregistrat o cifră de afaceri de două milioane de euro, iar în 2020, de un milion de euro, diferența este de un milion de euro, ajutorul constând, astfel, în 200.000 de euro.
Printre modificările anunțate recent într-un proiect de OUG, ministerul introduce însă câteva cerințe procedurale suplimentare față de ce ceruse firmelor inițial, două chestiuni tipice finanțărilor europene.
„În ultimele zile au apărut clarificări suplimentare în ce privește modul în care o să se calculeze și o să se certifice această pierdere suferită de firme. În cazul în care firma se încadrează într-un ajutor mai mare de 50.000 de euro, va trebui ca situațiile financiare și pierderea efectivă să fie certificate de un expert contabil membru CECCAR. Nu e suficient că bilanțul e depus, va trebui să fie certificat de un contabil - contabilul firmei, cel mai probabil, care o să certifice faptul că pierderea este înregistrată în 2020, față de 2019.
Nu este în sine o noutate (cerința certificării - n.red.); este o noutate pentru fondurile naționale. Acest lucru a funcționat în trecut și pe fonduri europene (...)
Și o să apară o obligație suplimentară pentru cei care vor vrea 50.000 de euro sau mai mult ajutor nerambursabil - obligația de a selecta un evaluator care să certifice situațiile/documentele ce țin de proiect (un audit, practic, pe proiectul de finanțare - n.red.). Nici aici nu e o noutate pentru cei care au urmărit finanțările mari, dar este pentru cele naționale, de valoare mică. Auditul extern e frecvent cerut pe proiectele mari, europene”, a explicat Marian Dumitrache.
Anul trecut, premierul la vremea aceea, Ludovic Orban, promitea acordarea ajutorului și pentru firmele care și-au început activitatea în 2020. Totuși, modificările propuse recent la OUG nr. 224/2020 nu relevă că aceste firme ar putea fi beneficiare ale ajutorui, întruct, subliniază specialistul, se face raportarea la acea diferență între anul 2019 și anul 2020. Dar rămâne de văzut care va fi forma finală a proiectului de ordonanță ce va modifica OUG 224.
Există însă și o șansă ca ajutorul să se ridice peste cei 800.000 de euro, potrivit specialistului: „În urmă cu câteva zile, cadrul temporar al ajutoarelor de stat, care e stabilit la nivel european, oferind posibilitatea statelor membre să mărească plafonul la 1.600.000 de euro. Nu știm încă dacă statul va folosi această facilitate și va mări plafonul de la 800.000 la 1.600.000 de euro”.
Ce șanse sunt să vedem linia de finanțare deschisă chiar de luna viitoare? Destul de mici.
„Suntem aproape de martie; chiar dacă se va lansa sau vor fi făcute modificările și ne apropiem de lansarea efectivă, documentația va fi publicată în dezbatere publică, va fi un termen de, probabil, o lună pentru dezbatere, apoi se anunță sesiunea, care nu poate să înceapă chiar de ziua următoare, va exista o întârziere și acolo. Ceea ce e mai îngrijorător e că se face o analiză între bilanțul la 2020 și cel pe 2019, or bilanțul pe 2020 are un termen de depunere mai întârziat, dar, pe de altă parte, faptul că se introduce acel raport al unui contabil mă face să cred că vor putea deschide înscrierile mai devreme de iunie - firmele vor depune solicitări pe baza acelei declarații a contabilului. Dar nu cred că e posibil să se lanseze măsura în martie”, a conchis Marian Dumitrache în cadrul conferinței avocatnet.ro.