Vorbim, mai exact, de recenta Propunere legislativă privind anularea unor obligații accesorii, abia înregistrată la Senat. În esență, mecanismul de amnistie este același cu cel care se aplică în prezent, din OG nr. 69/2020.
Se propune ștergerea acelorași datorii - accesoriile la obligațiile bugetare principale (nu doar fiscale, așadar) restante la 31 martie 2020. Singura diferență e că mecanismul din propunere ar avea termen-limită 15 decembrie, contribuabilii având astfel încă opt luni și jumătate pentru a plăti restanțele principale și a scăpa de dobânzi și penalități.
Motivul pentru care ar fi necesară „prelungirea” măsurii: evitarea insolvenței și a falimentului, cu atât mai mult cu cât, spun parlamentarii, vaccinarea populației ar aduce activitățile pe făgașul normal până la final de an și, prin urmare, firmele cu datorii la stat ar avea bani să plătească ușor, ușor din datorii.
Mecanismul amnistiei din Ordonanța 69 a fost dat la finele anului trecut ca o prelungire a celui din OG nr. 6/2019 (și care expirase la 15 decembrie 2020). Amnistia în sine a fost dată în august 2019, moment de la care aplicarea sa a tot fost extinsă de Guvern, astfel încât a ajuns să se refere la restanțele bugetare la 31 martie 2020. Atât persoanele fizice, cât și firmele sau alte persoane juridice sunt vizate de amnistie, inclusiv instituțiile publice, profesiile liberale, precum și ONG-urile. Practic, toate categoriile de debitori.
Atenție! Propunerea legislativă despre care vorbim este abia la începutul procedurii legislative. Ea trebuie discutată la fiecare Cameră, votată și, dacă e adoptată de Forul decizional, Camera Deputaților, va trebuie promulgată și publicată în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.