Pornind de la o întrebare pusă pe forumul avocatnet.ro, am vrut să clarificăm care sunt situaţiile în care părinţii îşi pot lua zile libere plătite atunci când şcolile sunt închise sau cursurile sunt suspendate, în afara contextului provocat de îmbolnăvirile de COVID-19.
În prezent, părinţii au la dispoziţie două acte normative ce le oferă posibilitatea de a-şi lua zile libere plătite atunci când creşele, grădiniţele sau şcolile sunt închise sau cursurile acestora sunt suspendate, prin OUG 147/2020 şi Legea 19/2020.
OUG 147/2020 stabileşte că părinţii îşi pot lua
zile libere plătite pentru supravegherea copiilor de până în 12 ani în situaţiile în care
şcolile, grădiniţele sau creşele sunt închise ca urmare a îmbolnăvirilor de coronavirus, activităţile/cursurile sunt suspendate sau copiii lor au boli cronice pentru care li se recomandă să nu meargă în colectivitate, din cauza riscului de a se îmbolnăvi cu virusul SARS-CoV-2. Actul normativ prevede aceleaşi condiţii şi în situaţiile în care
şcolile sunt închise sau cursurile sunt suspendate ca urmare a scenariilor 2 (galben) şi 3 (roşu) de funcţionare a unităţilor de învăţământ, însă aceste prevederi urmează să fie schimbate, în curând, printr-un
proiect de lege ce a trecut recent de votul Parlamentului.
Pe de altă parte, prin
Legea 19/2020 părinţii îşi pot lua libere plătite atunci când cursurile unităţilor de învăţământ şi ale unităţilor de educaţie antepreşcolară sunt
suspendate sau închise temporar ca urmare a condiţiilor meteorologice (cum ar fi ninsori abundente) sau a altor
situaţii extreme decretate de autorităţi (cum ar fi starea de urgenţă sau de asediu). Deci această lege va putea fi aplicată şi când vom scăpa de această pandemie, precum şi în cazul apariţiei altor situaţii neprevăzute.
Datorită celor două acte normative, părinţii salariaţi care solicită angajatorului oferirea acestor zile libere plătite vor primi o indemnizaţie brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câştigul mediu brut salarial, respectiv maximum 4.035 lei în anul 2021. Părinţii care lucrează de la domiciliu sau sunt încadraţi în telemuncă nu pot beneficia de aceste zile libere plătite.
Totuşi, trebuie menţionat că în situaţiile stabilite de cele două acte normative nu sunt prevăzute şi cazurile în care cursurile didactice sunt suspendate ca urmare a renovării clasei/şcolii sau în contextul în care cursurile nu pot avea loc deoarece nu există căldură sau electricitate în sălile de grupă sau de curs, din cauza unor defecţiuni.
Pentru acei părinți care nu se încadrează în niciuna dintre situațiile expuse mai sus, o variantă poate fi
solicitarea de concediu de odihnă, în limita zilelor disponibile, sau a
concediului fără plată. După cum prevede Codul muncii, concediul fără plată se poate acorda pentru rezolvarea unor probleme personale. În situația în care concediul fără plată se cere pentru rezolvarea problemelor personale, durata acestuia se stabilește prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern.
Comentarii articol (1)