Sumele acordate salariaţilor sub forma voucherelor de vacanţă de către angajatorii privaţi vor putea fi scăzute din impozitul pe profit, impozitul micro şi cel specific în limita unui salariul minim brut, începând cu anul viitor, potrivit unei propuneri legislative înregistrate recent la Senat.
Propunerea legislativă aflată la începutul procesului legislativ urmăreşte includerea microîntreprinderilor şi afacerilor cărora li se aplică impozitul specific în rândul contribuabililor care îşi pot deduce cheltuielile cu voucherele de vacanţă, pe lângă companiile care plătesc impozit pe profit, în limita unui salariu minim brut. Totuşi, acum legislația prevede că angajatorii care acordă vouchere de vacanţă pot deduce cheltuielile în limita a şase salarii minime brute.
Dacă va ajunge să treacă de Parlament şi să intre în vigoare, această propunere va exclude toate prevederile legate de voucherele de vacanţă din
Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare - lege ce reglementează voucherele de vacanţă pentru salariaţii din mediul privat - pentru a include referinţele despre aceste vouchere în
OUG nr. 8/2009, act normativ în care sunt stipulate prevederile legate de voucherele de vacanţă ale bugetarilor. Astfel, Legea 165 va cuprinde referinţe doar la tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creşă şi cele culturale, dacă propunerea despre care discutăm va deveni lege.
Notă: În prezent, voucherele de vacanţă acordate salariaţilor din mediul privat sunt reglementate de Legea 165/2018. Această lege stipulează faptul că nivelul maxim al sumei care poate fi acordată unui salariat, în decursul unui an fiscal, sub forma voucherelor de vacanţă este de şase salarii de bază minime. Totuşi, aceste prevederi din Legea 165 referitoare la vouchere de vacanţă au tot fost amânate de către guverne, cea mai recentă amânare a venit chiar în ultima zi din 2020. Potrivit ultimei amânări, prevederile acestei legi privind voucherele de vacanţă ar urma să se aplice din data de 1 ianuarie 2022. La acest moment, se aplică doar OUG nr. 8/2009.
Conform propunerii legislative, începând cu 1 ianuarie 2022,
voucherele de vacanţă ar urma să poată fi acordate o singură dată unui salariat pe durata unui an fiscal, având o valoare fixă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară. Cheltuielile pe care angajatorii le vor face cu voucherele de vacanţă acordate vor putea fi
scăzute din impozitul pe afacere datorat. Dacă sumele depăşesc impozitul, se vor reporta în următorii şapte ani consecutivi.
Microîntreprinderile care efectuează cheltuieli cu voucherele de vacanţă vor scădea aceste sume acordate salariaţilor
în limita a 1.450 lei/an/salariat din impozitul micro datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul micro datorat se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive.
Notă: În prima parte a propunerii legislative, iniţiatorii fac referire la scăderea cheltuielilor din impozitul micro în limita unui salariul minim net, care în 2021 este de 2.300 lei, pentru ca în prevederea ce urmează să fie transpusă în Codul fiscal să fie menţionată suma de 1.450 lei.
Voucherele de vacanţă vor putea fi scăzute şi din
impozitul specific pentru persoanele juridice române care au CAEN-urile 5510, 5520, 5530, 5610, 5629, 5621, 5630, în aceeaşi limită.
O modificare importantă înaintată prin propunerea legislativă despre care discutăm aici este ca
voucherele de vacanţă să poată fi folosite şi de rudele de gradul I ale titularului, nu doar exclusiv de persoana care le primeşte.
Salariaţii din sectorul public ar urma să primească o singură indemnizaţie sau o singură primă de vacanţă, sub forma unui voucher electronic de vacanţă, cu aceeaşi valoare fixă egală cu un salariu minim brut. O altă schimbare pe care propunerea legislativă ar avea-o asupra bugetarilor, dacă va ajunge să treacă de Parlament, ar fi faptul că
salariaţii care primesc indemnizaţie de hrană să nu primească şi tichete de masă.Atenţie! Propunerea legislativă nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare trebuie să fie adoptată de Parlament, promulgată de preşedintele ţării şi publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)