ACCES GRATUIT
Atenție la semnarea contractelor de muncă în străinătate. Recomandări făcute de Inspecția Muncii
În contextul pandemiei de COVID-19, un cetățean român care se află în căutarea unui loc de muncă în străinătate ar trebui să nu accepte atât de ușor un job prin intermediari, fără o verificare amănunțită și fără să înțeleagă exact conținutul documentelor pe care le semnează, avertizează Inspecția Muncii (IM) într-un comunicat de presă publicat recent pe site-ul instituției.
Articolul continuă mai jos
Concret,
prin comunicatul menționat, IM recomandă cetățenilor români care vor să lucreze în străinătate să fie atenți la persoanele sau anunțurile online prin intermediul cărora găsesc joburile disponibile,”
să verifice dacă agenţiile care oferă loc de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă, să nu semneze niciun document fără să-i cunoască conţinutul și fără să-l înțeleagă” și “
să solicite un exemplar al contractului individual de muncă redactat în limba română și semnat înainte de plecarea din România”.
Așadar,
fără o verificare prealabilă privind agențiile care oferă joburile respective
și fără a intra inclusiv în posesia unui exemplar al contractului de muncă redactat în limba română și semnat de ambele părți, astfel încât să poată înțelege exact termenii și condițiile pe care angajatorul le-a trecut în documente,
românii nu ar trebui să accepte jobul, pentru că, în acest mod, riscurile aferente pot fi mai mari decât câștigurile pe care le-ar putea obține.
De asemenea, în cadrul aceluiași comunicat de presă se menționează faptul că fiecare român care alege să plece în străinătate pentru a munci ar trebui să fie conștient că nu trebuie să accepte să plătească anumite sume de bani cu titlu de “
comision, garanţii sau cheltuieli de transport neefectuat”, dar și că
nu trebuie să cedeze altei persoane dreptul de a încasa, în numele său, banii pentru munca prestată.
În plus, dacă vrei să muncești în străinătate, ar trebui să mai cunoști un aspect important privind
dreptul la odihnă, care
este reglementat prin lege, astfel încât
să nu îți asumi să muncești 24 de ore din 24.
Campania națională de informare desfășurată de către IM în acest sens face parte din Planul de acțiune pentru informarea și protecția lucrătorilor sezonieri pentru anul 2021 la nivelul Uniunii Europene.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)