Concret, de marți, Legea 200/2006 a fost completată și modificată prin OUG nr. 35/2021, care a intrat în vigoare la data publicării (4 mai 2021), iar perioada pentru care sunt suportate aceste sume a fost majorată de la trei luni calendaristice la patru luni consecutive. La două zile distanţă a fost publicată în Monitorul Oficial şi HG 510/2021 ce modifică normele de aplicare a Legii 200/2006 pentru a operaţionaliza schimbările făcute de OUG 35.
Cererile depuse anterior datei de 4 mai 2021 se soluționează potrivit prevederilor legale în vigoare la momentul depunerii acestora, iar drepturile vor fi acordate pentru cel mult trei luni calendaristice și în limita a cel mult trei salarii medii brute.
Conform art. 15 alin (2), modificat recent prin OUG 9/2021, se precizează că perioada de patru luni consecutive este perioada anterioară datei la care se solicită acordarea drepturilor. În aceste condiții, chiar dacă salariații s-ar încadra în termenul general de prescripție, drepturile acordate vor fi cele care se încadrează în limita celor patru luni consecutive anterioare depunerii cererii.
Notă: în luna februarie a acestui an a apărut OUG 9/2021, care a adus o simplificare a procedurii prin care salariații al căror angajator a intrat în insolvență pot obține plata salariilor din Fondul special de garantare.
Creanțele salariale suportate din fondul de garantare includ:
- salariile restante;
- plățile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de muncă și/sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;
- compensațiile restante pe care angajatorii au obligația de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă și/sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
- indemnizațiile restante, pe care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activității.
Stabilirea cuantumului creanțelor salariale cuvenite salariaților și efectuarea plății acestora se realizează de agențiile teritoriale, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în stare de insolvență
Agenția teritorială poate proceda la stabilirea cuantumului creanțelor salariale cuvenite salariaților și la efectuarea plății acestora și în baza cererii formulate de către salariații angajatorului în stare de insolvență sau de organizațiile legal constituite ce reprezintă interesele acestora, cu respectarea termenului de prescripție.
În cuprinsul notei de fundamentare a ordonanței a fost luat în considerare faptul că întârzierea implementării unor noi reglementări cu impact social la nivel național poate genera apariția unor conflicte între salariați și angajatorii aflați în procedură de insolvență, de notorietate fiind incidentele petrecute în cursul lunii februarie 2021 cu minerii din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara — S.A.
Mai multe informații despre Fondul special de garantare a creanțelor salariale și despre cum se poate face plata salariilor din acest fond pot fi găsite aici.
Notă: Într-o formă anterioară a materialului era prevăzută informația că legea se va modifica astfel încât perioada pentru care se suportă creanțele salariale va putea fi alcătuită și din fracțiuni de lună. Materialul a fost actualizat în baza informațiilor oferite de Guvern cu privire la proiectele de acte normative adoptate, în considerarea titlului proiectului de ordonanță, însă forma și conținutul ordonanței care a apărut în Monitor (inclusiv denumirea acesteia) a fost cu totul diferită.