Această practică neunitară a caselor de pensii a dus la numeroase dosare în instanţă privind recalcularea pensiilor. Statul român a plătit, anul trecut, 10 milioane de lei în procesele câştigate de pensionari, în timp ce cheltuielile în instanţă pentru acest an sunt estimate de ministru la circa 13 milioane de lei.
Ordinul Ministerului Muncii nr. 487/2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, publicat vineri în Monitorul Oficial nr. 609, vine să îndrepte această situație.
Potrivit ordinului, evaluarea se face prin casele teritoriale de pensii, iar procedura constă de-acum în:
- identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și a celor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/ recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023;
- crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior lunii aprilie 2001, care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii/ recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/ nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.
Adeverințele care cuprind venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, existente în dosarele de pensie, precum și cele emise până vineri, dar nedepuse la casele de pensii, se vor putea folosi pentru crearea bazei de date dacă îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul de adeverință care poate fi descărcat de la finalul acestui articol.
Așa cum mai spunea ministrul muncii, prin acest act normativ se introduce obligația "ca toate datele care atestă factori suplimentari de contributivitate să fie introduse în dosare, de către casele județene de pensii, pentru a avea o bază de date completă, digitală. În paralel cu procesul tehnic de digitalizare a informațiilor din dosare, continuăm procesul de elaborare a unei noi legi a pensiilor. Cel mai probabil în a doua jumătate a anului viitor, vom avea o legislație a sistemului de pensii care să aducă predictibilitate și echitate și care să permită recalcularea tuturor celor 5 milioane de pensii din România”.
Intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea 127/2019) a fost amânată, la începutul acestui an, pentru data de 1 septembrie 2023, pensiile românilor fiind calculate conform Legii 263/2010.
Reamintim că la finalul lunii aprilie a intrat în vigoare Legea 113/2021, prin care se stabileşte că, în cazul sumelor datorate cu titlu de pensie pe care pensionarii nu şi le-au primit din cauza unei erori, omisiuni sau menţiuni greşite a casei de pensii de care aparţin, termenul general de prescripţie de trei ani nu se aplică. Astfel, dreptul de recuperare de către pensionari a sumelor stabilite greşit devine imprescriptibil.
Comentarii articol (7)
""stagiul de cotizare asimilat"" adica anii de facultate sa spunem, daca nu s-au platit contributii si nu s-a realizat punctaj ??? Se valorifica cum? Intra in aia 15 ani stagiu minim? Nu cred, pentru ca nu s-au platit contributii. Si atunci, la ce ajuta acest stagiu asimilat. Ca sa ce? Ca tot la 65 de ani iesi la pensie.
,ce se intampla in aceasta situatie?