Cumpărarea cartelelor prepay doar cu oferirea datelor din cartea de identitate este din nou în atenţia autorităţilor, ministrul Justiţiei afirmând că se caută o variantă constituţională a unui astfel de act normativ. Iniţiativa nu este nouă, măsura regăsindu-se, de-a lungul anilor, în două acte normative care au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României (CCR).
Luni, activitatea
Curţii de Apel Bucureşti a fost întreruptă şi clădirea evacuată după ce un apel anonim a transmis Serviciului de Urgenţă 112 că în incintă instituţiei s-ar afla o bombă. Trei ore mai târziu s-a descoperit că ameninţare a fost falsă. Pornind de la acest incident, dar referindu-se şi la asasinatul cu bombă de la Arad şi crimele de la Caracal, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a readus în discuţie posibilitatea interzicerii cumpărării cartelelor telefonice fără buletin.
„Trebuie să luăm foarte în serios reanalizarea soluţiei referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin. Este o chestiune pe care trebuie să o gândim foarte atent. O să propun această chestiune pentru că, din păcate, sunt tot mai multe situaţii în care oameni certaţi cu legea se folosesc de acest mijloc. Este un subiect pe care îl am pe agendă, printre priorităţi. Să vedem care e soluţia legală, constituţională să se poată face asta”, a declarat ministrul, marţi, într-o
conferinţă de presă.
Această discuţie nu este nouă, însă toate actele normative care prevedeau cumpărarea unei cartele prepay doar dacă sunt oferite datele de identificare din buletin ale cumpărătorului au fost respinse de către CCR ca fiind neconstituţionale.
Cel mai recent act normativ care prevede acest lucru este OUG 62/2019. Actul normativ prevedea că aceia ce voiau să cumpere cartelele preplătite puteau face acest lucru doar dacă transmiteau firmei de telefonie mobilă o serie de date de identificare, precum și o copie a unui act de identitate.
OUG 62/2019 trebuia să se aplice începând septembrie 2019, însă
termenul de aplicare a tot fost amânat. Până la urmă, prevederile ordonanţei nu au ajuns niciodată să se aplice deoarece CCR a stabilit, în februarie 2020, că
este neconstituţională în întregime.
Decizia CCR a venit în urma unei sesizări de neconstituţionalitate transmise de Avocatul Poporului prin care se preciza şi faptul că actul normativ nu menţionează nici scopul în care se face colectarea datelor personale prin faptul că un cumpărător e obligat să arate buletinul la cumpărarea cartelei. Iar acesta nu are siguranța că datele sale nu vor fi folosite și în alte scopuri.
Această OUG 62/2019 se află în Parlament încă din septembrie 2019, senatorii eliminând
prevederea din actul normativ referitor la predarea buletinului la achiziţia unei cartele prepay. Din luna octombrie a aceluiaşi an,
ordonanţa a rămas la Camera Deputaţilor fără a mai exista vreo schimbare a parcursului său legislativ.
În 2016, Ministerul Comunicaţiilor de la acea vreme a pus în dezbatere publică un
proiect de act normativ ce condiționa vânzarea cartelelor preplătite de furnizare datelor personale, dar acesta nu a trecut prin întregul parcurs legislativ și nu a ajuns să se aplice.
Totuşi, măsura colectării de date personale la cumpărarea cartelelor telefonice a fost inclusă, pentru prima dată, într-un act normativ care, în 2014,
a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională.
Atunci, tot Avocatul Poporului a fost cel care a sesizat CCR, apreciind că legea
„aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice”.
Rămâne de văzut cum va arăta actul normativ care va apărea în viitor pentru reglementarea vânzării cartelelor prepay cu buletinul şi, cel mai important, dacă va ajunge să se aplice.
Comentarii articol (3)