La începutul lui iunie, Înalta Curte a anulat una dintre hotărârile CNSU din cauză că nu s-a respectat obligația legală ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial (e vorba, mai exact, de Decizia ICCJ nr. 3.479 din 9 iunie 2021, care a și fost publicată marți în Monitorul Oficial nr. 597).
Deși prevederile acesteia nu mai sunt oricum în vigoare la acest moment, decizia Curții este importantă pentru că și alte hotărâri ale Comitetului s-ar putea întâlni cu aceeași „soartă” - adică să fie anulate de judecători în instanță. „În concluzie, pentru ca hotărârea atacată să intre în vigoare și să producă în mod legal efecte juridice era necesară publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României. Întrucât, în speță, nu s-a procedat la o astfel de publicare, Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să constate că acțiunea este întemeiată, impunându-se anularea actului atacat”, puncta ICCJ în decizia menționată.
Inclusiv Avocatul Poporului, în urmă cu câteva luni, înainta premierului o adresă prin care sublinia că toate hotărârile CNSU trebuie să se publice în Monitor. Astfel, art. 42 alin. (1) din OUG nr. 21/2004 precizează în mod expres faptul că “hotărârile prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel național sau pe teritoriul mai multor județe, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar cele prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel județean sau al municipiului București, se publică în Monitorul Oficial al autorității administrativ-teritoriale respective și intră în vigoare la data publicării”.
Ca să preîntâmpine situații similare cu anularea de mai sus, Ministerul de Interne a inițiat un proiect de OUG care a apărut miercuri în Monitorul Oficial - OUG nr. 63/2021 - prin care se modifică atât Legea nr. 136/2020, cât și OUG nr. 21/2004, pentru ca toate hotărârile CNSU să se publice în Monitorul Oficial, de îndată.
„Având în vedere faptul că dispozițiile hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție (cea la care am făcut referire mai sus - n.red.) urmează să traseze o conduită de urmat în ceea ce privește deciziile emise de instanțele de judecată pe rolul cărora se află/urmează să se afle acțiuni având ca obiect anulare și/sau suspendare a hotărârilor emise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în aplicarea dispozițiilor normative referite”, scrie în preambulul ordonanței, pentru a sublinia necesitatea adoptării acesteia.
Comentarii articol (0)