În ultimul an, PFA-urile și alți profesioniști au putut obține, pe fondul întreruperii sau reducerii activității din cauza pandemiei și a măsurilor impuse de autorități, indemnizații sub forma unor ajutoare de stat - bani pe care au fost chiar obligați să-i fiscalizeze, prin declarația unică, în sensul că din sumele primite trebuia plătite impozitul și contribuțiile sociale (pensii și sănătate).
Vorbim de două indemnizații diferite ca scop, sume acordate și perioade de acordare: indemnizația pentru întreruperea activității, care presupunea automat că beneficiarul nu mai taie nicio chitanță și nu mai obține alte sume de bani pe activitatea respectivă, indemnizație care are termen-limită de acordare chiar 30 iunie 2021 (OUG 30/2020); iar a doua este indemnizația de reducere a activității, care se acordă, teoretic, încă trei luni după terminarea stării de alertă (OUG 132/2020).
Pentru că au fost PFA-uri și profesioniști care au primit acești bani luni de zile, poate chiar mai mult de un an, s-au ridicat mai multe întrebări legate de modul în care se poate folosi perioada respectivă (de acordare a indemnizației) pentru a obține alte drepturi de la stat.
De pildă, în ce măsură se poate folosi beneficiarul de perioada acordării indemnizației pentru a bifa condițiile de la indemnizația pentru concediul de creștere a copilului? Aici, Guvernul a venit cu o reglementare în acest sens abia în mai anul acesta - a decis că beneficiarii indemnizației pot valorifica perioada respectivă la solicitarea concediului și indemnizației (OUG nr. 26/2021). Pe scurt, perioada respectivă se ia în calcul la stabilirea vechimii necesare acordării concediului. În schimb, nu avem niciun indiciu legislativ că s-ar putea valorifica și în cazul concediului de acomodare - cel pentru adoptatori.
Bine de știut: Ce acte sunt necesare pentru a obține indemnizația de concediu de creștere ca PFA
Apoi, în cazul concediilor medicale: în primul rând, reamintim că PFA-urile nu au dreptul din start la aceste concedii, chiar dacă plătesc CASS-ul prin declarația unică; asigurarea PFA-urilor pentru concedii medicale se face doar de către cine vrea, încheie un contract de asigurare și plătește 1% dintr-un venit ales (cel puțin un salariu minim și cel mult 12); pentru a beneficia de concediu medical, PFA-urile asigurate pentru concedii medicale ar trebui să îndeplinească un stagiu de cotizare, așa cum se întâmplă și în cazul salariaților - șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, însă există şi excepţii de la această regulă, printre ele fiind cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA, când dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă nu sunt condiţionate de realizarea stagiului de cotizare. În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de șase luni, baza de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale o constituie media veniturilor lunare asigurate, înscrise în contractul de asigurare sau, după caz, venitul lunar din prima lună de asigurare. Nicio prevedere expresă nu ne indică faptul că perioada de acordare a indemnizațiilor de pandemie poate fi valorificată pentru concediile medicale însă.
Merită amintit aici și faptul că PFA-urile, spre deosebire de cei care au fost în șomaj tehnic, nu pot valorifica perioada de încasare a acestor indemnizații ca vechime în activitate, întrucât PFA-urile, la acest moment, nu pot să valorifice nicio perioadă ca vechime în muncă/specialitate - acest lucru s-ar putea schimba însă în viitorul apropiat, dacă un proiect legislativ înregistrat anul acesta în Parlament va fi adoptat și care prevede recunoașterea activității PFA-urilor ca vechime. În ipoteza în care proiectul devine lege, toate aceste luni în care au obținut indemnizațiile de pandemie ar putea să fie însă imposibil de valorificat drept vechime dacă legiuitorul nu prevede expres chestiunea asta.
Apoi, e util de precizat, având în vedere că a debutat recent perioada de înscrieri pentru ajutorul de stat pentru HoReCa, pentru care sunt eligibile și PFA-urile și întreprinzătorii individuali, obținerea indemnizațiilor de pandemie nu îi restricționează pe solicitanții acestui ajutor de stat, atâta timp cât îndeplinesc condițiile de accesare.
În fine, dacă ne raportăm la relația cu privații, faptul că o instituție de credit, de pildă, ține cont sau nu de perioadele de acordare a indemnizațiilor de pandemie, este o chestiune care nu poate forma obiectul unei reglementări, creditorul având libertatea să decidă ce consideră relevant pentru potențialul său client sau nu.