- concediu de maternitate;
- concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
- carantină;
- exercitarea unei funcţii în cadrul unei autorități executive, legislative ori judecătorești, pe toată durata mandatului, dacă legea nu prevede altfel;
- îndeplinirea unei funcții de conducere salarizate în sindicat;
- forță majoră;
- în cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condițiile Codului de procedură penală;
- de la data expirării perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizațiile ori atestările necesare pentru exercitarea profesiei. Dacă în termen de 6 luni salariatul nu și-a reînnoit avizele, autorizațiile ori atestările necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de muncă încetează de drept;
- în alte cazuri expres prevăzute de lege.
"Una dintre particularitățile contractului de muncă pe durată determinată este aceea că el încetează de drept la data expirării termenului înscris în contract, așa cum prevede art. 56 alin (1) din Codul muncii. În aceste situații nu sunt incidente dispozițiile privind suspendarea tuturor termenelor pe perioada suspendării contractului de muncă, iar art. 49 alin (5) prevede că încetarea de drept nu poate fi afectată de suspendarea contractului, inclusiv în cazul incapacității temporare de muncă", a afirmat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relaţii de muncă.
Astfel, este perfect legal ca un contract cu perioadă determinată să înceteze la data expirării, chiar dacă salariatul se află într-un concediu medical.
Important de ştiut este că salariatul va primi indemnizaţia aferentă concediului medical de la angajator până la data încetării contractului, urmând ca, pentru restul perioadei cuprinse în certificat, sumele să fie achitate de casa de asigurări de sănătate cu care medicul de familie al salariatului are un contract încheiat.
"Salariatul care se află în concediu medical în momentul în care se împlinește termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă va beneficia în continuare de indemnizația cuvenită, însă angajatorul o va achita până în ziua încetării de drept, ulterior ea fiind achitată de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție, conform art. 32 alin (2) din OUG 158/2005. Important! Art. 32 alin (1) din OUG 158/2005 precizează că este vorba despre casa de asigurări de sănătate cu care medicul de familie al asiguratului are încheiată convenția, nu fostul angajator. Salariații aflați într-o astfel de situație vor comunica medicului de familie că au un contract individual de muncă încheiat pe perioadă determinată care urmează să înceteze de drept în perioada de valabilitate a certificatului medical pentru incapacitate temporară de muncă", a mai explicat Dan Năstase.