Cum se desfășoară proiectul-pilot
Acest proiect-pilot este destinat, potrivit declarațiilor făcute luni de Cătălin Giulescu, chestor în cadrul Direcției pentru Evidența Persoanelor, pentru digi24.ro, în primă instanță, persoanelor peste 18 ani din Cluj.
Mai departe, potrivit declarațiilor lui Cătălin Giulescu, “peste două luni ne vom adresa și pentru grupa de vârstă 14-18 ani și, peste alte două luni, grupei de vârstă 0-14 ani.”
Așadar, dacă, în acest moment, în județul Cluj pot solicita noile cărți electronice de identitate doar cei cu vârsta de peste 18 ani, din luna octombrie se va începe emiterea acestor buletine și pentru cei cu vârsta între 14 și 18 ani din acest județ, urmând ca, din decembrie 2021, să poată fi emise astfel de cărți de identitate și pentru cei cu vârsta de până în 14 ani.
În ceea ce privește momentul de la care se va putea solicita noul buletin electronic la București, Cătălin Giulescu a declarat că acest lucru va fi posibil, cel mai probabil, “peste 12 luni, datorită faptului că trebuie să testăm toate scenariile de utilizare ale cardului, modalitatea în care răspundem solicitărilor cetățenilor, urmând ca, după 6 luni de testare tehnică, să stabilim modalitatea în care vom generaliza la nivelul întregii țări.”
Prin urmare, în cadrul acest proiect-pilot din județul Cluj se va face testarea tehnică pe parcursul celor șase luni, conform calendarului amintit mai sus, urmând ca, ulterior, cel mai târziu din decembrie 2022 să se implementeze la nivelul întregii țări.
De asemenea, potrivit declarațiilor chestorului din cadrul Direcției pentru Evidența Persoanelor, vor avea prioritate cei care au documentele expirate, “dar actuala legislație prevede posibilitatea titularilor de a cere oricând preschimbarea vechiului document de identitate, potrivit ultimului standard.”
Prin urmare, după ce sistemul va fi implementat la nivelul fiecărui județ, oricine va dori își va putea face buletin electronic.
Trecerea la buletinele electronice, obligatorie din 2031
De asemenea, perioada de tranziție este, potrivit regulamentului UE, de 10 ani, ceea ce înseamnă că, din anul 2031, toată lumea va fi obligată să treacă la noul format.
Cartea electronică de identitate va putea fi folosită atât în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din țara noastră, cât și cu cele din străinătate. Adică, aceste documente vor putea fi folosite, precum actele de identitate simple din prezent, și pentru a călători în spațiul comunitar.
Comentarii articol (0)