CAM are o cotă de 2,25%, conform Codului fiscal, a cărei bază de aplicare include suma câștigurilor brute realizate din salarii, care include, printre altele, veniturile din salarii (în bani și/sau în natură) și sumele reprezentând participarea salariaților la profit. CAM se declară la Fisc lunar sau trimestrial până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile, respectiv a lunii următoare trimestrului pentru care se plătesc veniturile - prin D112. Plata efectivă a contribuției trebuie făcută, de asemenea, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile
Banii pentru CAM (cei 2,25% din salariul brut) sunt împărțiți în felul următor:
- 15% la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale;
- 20% la Bugetul asigurărilor pentru șomaj;
- 5% la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale;
- 40% la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale;
- 20% la bugetul de stat, într-un cont distinct.
Asta înseamnă că 0,1125% din salariul brut se duce la fondul pentru accidente de muncă și boli profesionale. Totuși, de reținut că acel procent de 40% este mai mult orientativ, pentru că el poate fi ajustat prin legile bugetului de stat de la an la an (de exemplu, în 2021 procentul este de numai 22%).
Achitarea CAM și, implicti, a celor 5% din aceasta pentru accidente de muncă și boli profesionale asigură salariaților bani și servicii, așa cum prevede Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale.
Concret, salariații sunt îndreptățiți să beneficieze de:
- reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;
- reabilitare și reconversie profesională;
- indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
- indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
- compensații pentru atingerea integrității;
- despăgubiri în caz de deces;
- rambursări de cheltuieli.
Există trei indemnizații legate de accidentele de muncă și bolile profesionale ale salariaților pe care angajatorul este obligat să le achite inițial, urmând să le recupereze ulterior de la casele teritoriale de pensii. Bine de știut e că, din toamna anului trecut, Casa Națională de Pensii Publice a pus la dispoziție o aplicație online prin care firmele pot cere recuperarea banilor plătiți ca indemnizații.
Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se acordă atunci când un salariat este inapt din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Din aceleași motive se acordă indemnizația pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizația pentru reducerea timpului de lucru cu un sfert - practic, salariatul fie nu mai poate face munca sa obișnuită, fie o poate face, dar nu mai poate lucra o normă întreagă.
Comentarii articol (2)