ACTUALIZARE (24.09.2021): A apărut, în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.909/856/2021 (Monitorul Oficial 913), noul model al certificatului de concediu medical, pentru a include și situația incapacității temporare de lucru cauzate de anumite tipuri de arsuri.
__________
OG nr. 14/2021, publicată la sfârșitul verii în Monitorul Oficial, stabilește că pacienții cu arsuri grave pot beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.
Ordonanța e deja în vigoare, dar, pentru ca măsura să fie pe deplin aplicabilă, era nevoie și de modificarea normelor de aplicare ale OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Acest lucru s-a făcut prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.898/855/2021, document publicat marți în Monitorul Oficial nr. 905.
Astfel, durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este, în cazul unor boli speciale și pentru unele tipuri de arsuri, următoarea:
- un an, în intervalul ultimilor doi ani, pentru unele boli cardiovasculare;
- un an și jumătate, în intervalul ultimilor doi ani, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii;
- pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru tuberculoză;
- pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare, pentru unele tipuri de arsuri.
În plus, potrivit OG nr. 14/2021, indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, este de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.
OUG 158/2005 stabilește, ca regulă generală, că valoarea brută lunară a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul.
Baza de calcul al indemnizațiilor destinate salariaților se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.
Dacă înainte valoarea brută lunară a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă era de 100% din baza de calcul doar în cazul în care incapacitatea era determinată de tuberculoză, SIDA, neoplazii, precum și de o boală infectocontagioasă din grupa A ori de urgențe medico-chirurgicale, de-acum, această valoare de 100% se aplică și pentru incapacitatea temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare.
Pentru elaborarea OG 14 a fost consultată și Comisia Multidisciplinară de Arsuri a Ministerului Sănătății, organism consultativ al ministerului care furnizează, începând din mai 2021, cunoștințele necesare “coordonării din punct de vedere științific, profesional și metodologic a asistenței medicale specializată în tratarea arsurilor și care include specialiști din toate ariile terapeutice implicate în îngrijirea pacientului cu arsuri severe (chirurgie plastica, Anestezie și Terapie Intensivă, recuperare medicală)”, după cum apare într-un comunicat din august al Ministerului Sănătății.
În acest an, autoritățile au adus mai multe modificări legislației privind concediile medicale, cele mai importante dintre ele fiind prezentate într-o serie de articole ale redacției noastre.
Comentarii articol (2)