Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
În ce condiții ar putea fi plafonat prețul energiei. Cîțu: România, ca producător, ar fi afectatăPremierul Florin Cîțu spune că nu susţine ideea unei plafonări a prețului energiei, dar că o astfel de măsură ar putea fi luată dacă mai multe țări europene decid să plafoneze prețurile. Cîțu a avertizat însă că România, ca țară producătoare, ar fi afectată negativ.
„Dacă în Uniunea Europeană vom vedea că sunt 10, 12, 15 ţări care vor plafona preţurile, sunt deja vreo şase ţări care vor plafona prețurile, o să fie complicat pentru noi pentru că, dacă sunt plafonate în restul Europei preţurile, orice creştere va fi aruncată în ţările unde nu sunt plafonate preţurile. Și trebuie să ne uităm exact cum ne protejăm noi consumatorii şi de aceea am spus că trebuie să ne uităm la acest lucru”, a spus Cîțu la TVR1.
„Dar în acelaşi timp trebuie să înţelegem că, dacă se ajunge la aşa ceva - nu doar în România, în Uniunea Europeană să se plafoneze preţurile - ţările care au producţie de gaze şi de energie, cum e România, vor fi afectate, pentru că producătorii vor fi afectaţi, vor fi afectate planurile de investiţii”, a avertizat el.
Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Bulgaria intră în zona galbenă, Spania în zona verdeComitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori (roșu, galben și verde), în funcție de incidența cazurilor de COVID-19. Bulgaria, care s-a aflat în zona roșie, a trecut în zona galbenă, iar Spania în zona verde.
Principalele modificări din Hotărârea nr. 71 a CNSU sunt:
În zona roșie au intrat: Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius și Saba și Liechtenstein.
În zona galbenă au intrat: Bulgaria, Franța, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini, Guernsey (din zona roșie, în urma scăderii incidenței); Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent și Grenadine și Gibraltar (din zona verde, în urma creșterii incidenței)
În zona verde au intrat: Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc și Montserrat.
Parlamentul European cere eliminarea experimentelor pe animale în scopuri științificeParlamentul European cere Uniunii Europene, într-un text adoptat joi, să accelereze trecerea la un sistem care să nu mai folosească experimente pe animale pentru cercetarea științifică. Într-un singur an au fost ucise peste 12 milioane de animale în scopuri științifice.
Textul, care nu are caracter obligatoriu, a fost adoptat cu o cvasi-unanimitate: 667 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 16 abţineri.
Europarlamentarii reuniţi la Strasbourg cer un plan de acţiune fixând "termene pentru a elimina treptat recurgerea la animale în cercetare şi teste".
"Deputaţii doresc o finanţare suficientă pe termen mediu şi lung pentru a asigura dezvoltarea, validarea şi introducerea rapidă a unor noi metode experimentale, mai ales prin finanţare sporită în cadrul Horizon Europe", programul de cercetare şi inovaţie al Uniunii Europene, explică Parlamentul European într-un comunicat preluat de AFP, potrivit Agerpres.
Comentarii articol (0)