ACCES PREMIUM
De ce premium?
Condițiile în care angajatorul poate afla dacă un salariat are alte contracte de muncă sau venituri
Când un salariat semnează un contract individual de muncă (CIM) și declară că la acel angajator are funcția de bază, de acolo va primi tichete de masă, dacă firma respectivă oferă, și asupra respectivului venit se va aplica deducerea personală, dacă salariul este până în 3.600 lei pe lună. Dacă timpul și experiența îi permite, salariatul poate avea și alte CIM-uri, indiferent că sunt cu normă întreagă sau parțială, acest lucru fiind permis de Constituție și de Codul muncii.
Articolul continuă mai jos
În cazul în care are
mai multe contracte de muncă față de cel la care are declarată funcția de bază, salariatul nu este obligat în niciun fel să își anunțe angajatorul despre existența acestora.
“Salariatul nu poate fi obligat să declare angajatorului câte contracte de muncă active are încheiate și nici dacă are alte surse de venit. În privința altor surse de venit nu există nicio obligație în sarcina salariatului de a declara angajatorului astfel de informații, iar din punct de vedere legal angajatorul nici nu le poate solicita”, a explicat, pentru
avocatnet.ro,
Dan Năstase, consilier juridic specializat în domeniul relațiilor de muncă.
Singurele situații în care un angajator poate afla despre acest fapt este când salariatul alege să își declare funcția de bază la firma care acordă tichete de masă sau la cea care îi oferă venituri mai mici pe baza cărora să beneficieze de o deducere personală mai mare, ceea ce îi va aduce la final de lună mai mulți bani în buzunar.
Citește și Deducerea personală: Pentru câte contracte de muncă poate beneficia de această facilitate un salariat“Ținând cont de regimul fiscal al tichetelor de masă, dar și de dispozițiile privind deducerile personale, salariatul este obligat să declare numai angajatorului ales că locul respectiv este locul unde exercită funcția pe care o consideră de bază. Nu contează nici dacă este vorba despre un contract de muncă cu normă întreagă (8 ore/zi) sau cu timp parțial, salariatul având dreptul de a alege locul în care consideră că are funcția de bază”, a mai afirmat consilierul juridic.
În situația în care salariatul are doi sau mai mulți angajatori care oferă tichete de masă, acesta va putea beneficia de aceste drepturi doar pentru contractul unde exercită funcția pe care o consideră de bază.
“Astfel, este obligat să refuze tichetele de masă de care ar fi putut beneficia în baza celorlalte contracte, iar angajatorii respectivi vor afla că mai are și alte contracte de muncă active”, opinează Dan Năstase.
Faptul că are și alte CIM-uri, cât timp nu provoacă niciun fel de prejudiciu angajatorului, nu îi poate fi reproșat salariatului și asupra sa nu pot exista sancțiuni disciplinare din cauza acestui fapt. "U
n salariat nu ar putea fi sancționat pentru ceea ce face sau nu face în afara programului de lucru ori pentru fapte care nu au legătură cu munca sa”, explica Dan Năstase, cu altă ocazie.
Dacă un angajator vrea să afle dacă un salariat are și alte CIM-uri deoarece vrea să se protejeze de o anumită
"trădare", are la dispoziție două măsuri legale: obligația de fidelitate și clauza de exclusivitate.
Mai multe detalii regăsiți în acest articol.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.