Luni
- Termen fiscal pentru îndeplinirea mai multor obligații fiscale, inclusiv pentru plata taxelor salariale pentru luna august 2021.
- Va avea loc o ședință în plen a Senatului, cu o sesiune de vot final stabilită la ora 16:00, și ar putea fi adoptate proiecte de legi importante pentru mediul de afaceri. Agenda senatorilor, disponibilă aici.
Marți
- Va avea loc o ședință în plen a Camerei Deputaților, cu o sesiune de vot final stabilită la ora 11:30, și ar putea fi adoptate proiecte de legi importante pentru mediul de afaceri. Agenda deputaților, disponibilă aici.
Joi
- Termen fiscal. Până în această zi trebuie depusă D394 privind livrările sau prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național, aferente lunii august 2021.
- Până pe 30 septembrie se depun cererile pentru eșalonarea simplificată a datoriilor acumulate în timpul crizei coronavirusului. Apoi, mecanismul expiră, dar este introdus, din 1 octombrie 2021, în Codul de procedură fiscală, ca mecanism permanent pentru datornicii la Fisc.
- De asemenea, 30 septembrie este termenul-limită pentru a transmite Fiscului notificările de către cei interesați să intre într-un proces de restructurare a datoriilor bugetare acumulate în ultimii ani.
- Din această zi se aplică amenzile pentru firmele care încă mai pun pe piață anumite produse din plastic. Astfel, cei care nu respectă obligația legală de a nu mai introduce pe piață plasticele de unică folosință vor fi sancționați cu amenzi între 20.000 și 40.000 de lei, în cazul firmelor, ori cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei, dacă sunt persoane fizice.
- Până în această zi, instituțiile și autoritățile publice au obligația de a afișa, pe site-ul propriu și la sediu, listele cu salariile bugetarilor, după cum se arată în Legea salarizării unitare. Listele respective se publică de două ori pe an, al doilea termen este 30 septembrie, iar cei care ignoră această obligație riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
- După cum este prevăzut în Codul fiscal în vigoare, cea de-a doua tranșă a impozitelor pe proprietate se plătește până la 30 septembrie. În cazul în care contribuabilii nu se încadrează în acest termen, aceștia riscă, potrivit Codului de procedură fiscală, o majorare de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen. Impozitele locale pentru mașini, terenuri și clădiri trebuie plătite de către toți cei care aveau în proprietate cel puțin un astfel de bun la sfârșitul lui 2020.
Vineri
- Începând din această zi, în perioada 1 – 30 octombrie, instituțiile și autoritățile publice sunt obligate să raporteze, an de an, salariile bugetarilor aflate în plată la nivelul lunii septembrie a anului în curs. Astfel, raportarea pentru 2021 se face până pe 30 octombrie.
- Tot din această zi, soluționarea contestațiilor fiscale se mută de la ANAF la MF. Teoretic, această activitate ar fi trebuit mutată din 21 iunie 2021, însă Guvernul a considerat că este nevoie de mai mult timp pentru a finaliza demersurile.
- De asemenea, din 1 octombrie, firmele pot începe demersurile pentru împărțirea profitului din primele trei trimestre ale anului 2021 sub formă de dividende interimare.
- În zilele de 1 și 3 octombrie se desfășoară examenul pentru accesul în profesia de expert contabil sau de contabil autorizat, organizat de către Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.
- Începând cu veniturile aferente lunii octombrie, se modifică tratamentul fiscal al avantajelor primite de salariați de la terți.
- Până pe data de 1 octombrie 2021, potrivit OUG nr. 100/2021, creșele trebuie să treacă în subordinea grădinițelor.
- Termen-limită pentru depunerea declarației anuale cu beneficiarii reali ai firmelor. Aceasta trebuia depusă, pentru 2021, în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare. Ulterior, termenul a fost amânat pentru data de 1 octombrie 2021, prin ordonanță. Astfel, reprezentanții firmelor mai au timp la dispoziție doar până vineri pentru a depune hârtiile. Ministrul economiei a clarificat că nu vor mai fi alte amânări pentru 2021 și că declarația va trebui depusă anul acesta.
- Din octombrie, se majorează valoarea tichetelor culturale acordate pentru evenimente speciale, de la maximum 320 de lei, până acum, la maximum 330 de lei. Referitor la tichetele culturale acordate lunar, acestea rămân la valoarea de maximum 160 de lei.
Comentarii articol (0)