OUG nr. 192/2020 a fost cea care a introdus, încă de anul trecut, excepția că, pentru starea de alertă, trecerea la telemuncă se poate face și fără consimțământul salariatului. Excepția nu a expirat, nu a fost modificată și rămâne chiar și acum, multe luni mai târziu, încă aplicabilă.
Desigur, telemunca e posibilă doar în anumite tipuri de firme, în anumite sectoare de activitate ș.a.m.d., prin urmare, nu toți angajatorii au fost obligați în pandemie să treacă la telemuncă - obligație care, oricum, a existat și există încă doar pentru firmele cu peste 50 de angajați.
Actualmente, discuțiile referitoare la locurile de muncă în contextul pandemiei se poartă aproape exclusiv pe palierul vaccinării. Pe lângă angajatorii care impun (abuziv și discriminatoriu) angajaților să se vaccineze dacă vor să mai fie primiți la muncă (sau cer încă de la angajare certificatul verde), în alte firme se pune inclusiv problema separării vaccinaților de nevaccinați.
O propunere din practică este impunerea telemuncii celor care nu se vaccinează. Impunerea, în sine, nu este nelegală sau discriminatorie, întrucât este permisă de lege, așa cum spuneam la început. Dar dacă dintre toți salariații pe care ar fi putut să îi trimită în telemuncă, firma alege să o facă doar cu cei nevaccinați?
Util: În ce condiții vorbim de discriminare între salariați?
„Organizarea activității la locul de muncă se va realiza cu respectarea prevederilor legale emise de autoritățile competente în ceea ce privește prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 și pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor, ținând cont și de gradul de vaccinare a angajaților de la acel loc de muncă, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariații pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și de numărul de angajați care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care dețin și prezintă angajatorului adeverință eliberată de medicul de familie”, prevede HG nr. 932/2021, cea care a prelungit starea de alertă cel mai recent.
Prevederea, alături de toate regulile de SSM de pandemie impuse angajatorilor, ar putea să legitimeze decizia angajatorului de a trimite în telemuncă doar pe aceia dintre angajați care sunt nevaccinați, iar pe ceilalți, nu (sau să-i lase pe vaccinați să procedeze cum doresc - fie să vină la birou, fie să lucreze de acasă).
Util: Ce-am învățat în ultimele luni despre aplicarea telemuncii: de la pontaje, confidențialitate și acoperirea unor cheltuieli la sistemul hibrid