Proiectul de lege stabilește că personalul din instituțiile sanitare, publice și private, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate, Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și unitățile subordonate, unitățile de asistență medicală profilactică și curativă, precum și din cadrul laboratoarelor de analize medicale, va fi obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19 la muncă.
Certificatul digital atestă îndeplinirea uneia din următoarele condiții:
- vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
- se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
- rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
Marți, proiectul a primit raport favorabil din partea comisiilor din Senat, dar totuși a fost respins azi. Acum, proiectul se îndreaptă către votul final din Parlament, cel al deputaților.
În plus, comisiile de la Senat au decis să adauge și alte categorii cărora li se va aplica măsura. Mai exact, prevederile amintite vor trebui aplicate și de către autorități, instituții publice sau de interes public, de utilitate publică, centrale și locale, regii autonome și operatori economici ce-și desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.
Totodată, pentru a nu exista tratament diferențiat, proiectul stabilește acum că, în cadrul entităților publice și private, obligația prezentării certificatului revine membrilor Camerei Deputaților și ai Senatului, persoanelor care ocupă funcții publice sau de demnitate publică, precum și tuturor categoriilor de personal care își desfășoară activitatea în cadrul respectivei entități. Așadar, și parlamentarilor li se va cere certificat verde.
Conform proiectului, costurile privind activitatea de testare vor fi suportate de către salariați și de toate categoriile amintite mai sus (inclusiv parlamentari), cu excepția celor care fac dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, emisă de un medic de specialitate. În aceste situații, activitatea de testare ar urma să fie organizată de angajator, acesta fiind și cel care va suporta costurile.
Unitățile sanitare private, inclusiv laboratoarele de analize medicale, pot stabili intern modul în care vor fi suportate costurile.
Astfel, dacă în cazul salariaților angajați în instituțiile vizate costurile nu pot fi suportate de angajator, în privat acest lucru se poate negocia sau stabili, fiind posibilă atât organizarea de către angajator a activității de testare, cât și decontarea, integral sau parțial, a costurilor.
Angajatorii, publici sau privați, vor fi obligați să verifice certificatul digital prin intermediul aplicației mobile "Check DCC", precum și în vederea interzicerii accesului la locul de muncă personalului care nu îndeplinește una din condițiile prevăzute. Nerespectarea acestei obligații poate fi sancționată cu amendă între 50.000 și 100.000 de lei.
În același timp, salariații care nu dețin un certificat digital al UE privind COVID 19 vor avea contractele de muncă suspendate de drept.
În momentul în care salariatul care nu deține un certificat digital cumulează 30 de zile de suspendare a raportului de muncă, raportul de serviciu al angajaților de la stat, respectiv contractul în baza căruia își desfășoară activitatea, încetează de drept, în timp ce angajatorii din privat pot opta fie pentru încetarea contractului individual de muncă, fie pentru prelungirea suspendării.
Atenție! Proiectul de lege va trebui adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Comentarii articol (9)