ACCES GRATUIT
UPDATE: Cauzele ce vizează drepturile salariale ale personalului militar se judecă de secțiile de conflicte de muncă. Decizia ICCJ, obligatorie
Secțiile sau completurile specializate în materia conflictelor de muncă, și nu cele de contencios administrativ, sunt cele care judecă procesele ce vizează plata unor drepturi salariale ale personalului militar de către instituțiile publice din cadrul Jandarmeriei Române, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a cărei motivări a fost oficializată astăzi. Ca urmare a publicării motivării curții în Monitorul Oficial, decizia ICCJ a devenit obligatorie pentru toate instanțele din țară.
Articolul continuă mai jos
Prin Decizia nr. 19/2021, ICCJ a tranșat
o problemă ridicată de Curtea de Apel Constanța și a stabilit următorul aspect
“competența materială procesuală de soluționare în primă instanță a cauzelor având ca obiect obligarea instituțiilor publice din cadrul Jandarmeriei Române la plata unor drepturi salariale către personalul militar al acestora aparține secțiilor/completurilor specializate în materia conflictelor de muncă din cadrul tribunalelor”.
Practica neunitară a instanțelor viza faptul că unele instanțe au stabilit că problema de soluționare a acestor cauze cade în grija secțiilor/completurilor specializate în materia conflictelor de muncă, în timp ce alte instanțe o repartizau celor specializate în materia contenciosului administrativ.
"Art. 382, precum și art. 536 sunt înscrise în titlul II al Codului administrativ, motiv pentru care, în privința personalului militar, competența instanței de contencios administrativ nu mai poate fi reținută, chiar dacă intrarea în vigoare a Codului administrativ nu a schimbat natura juridică a raporturilor dintre părți, care rămân raporturi de serviciu, specifice funcționarilor publici cu statut special", se indică în motivarea ICCJ.
ICCJ a mai arătat că dacă nici
Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 și nici
Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare nu cuprind prevederi speciale referitoare la competența instanțelor de a soluționa litigii privind raportul de serviciu al personalului militar al Jandarmeriei Române, și, astfel, devin aplicabile
dispozițiile Codului muncii, care stabilește că ale sale prevederi
se aplică și raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale.
De asemenea,
Legea 62/2011 a dialogului social prevede că un conflict individual de muncă este conflictul de muncă ce are ca obiect exercitarea unor drepturi sau îndeplinirea unor obligații care decurg din contractele individuale și colective de muncă ori din acordurile colective de muncă și raporturile de serviciu ale funcționarilor publici, precum și din legi sau din alte acte normative.
"În aceste condiții, litigiile având ca obiect obligarea instituțiilor publice din cadrul Jandarmeriei Române la plata unor drepturi salariale către personalul militar al acestora sunt de competența secțiilor/completurilor specializate în materia conflictelor de muncă — art. 3511, 3512 și 3514 din Legea nr. 80/1995 stabilind în mod expres competența instanței de contencios administrativ numai în materia contestării sancțiunilor disciplinare aplicate cadrelor militare", conchide ICCJ.
Pe de altă parte, ICCJ a stabilit, la finalul anului trecut, că
bugetarii care vor să cheme în judecată instituția publică unde sunt angajați, pentru neplata salariilor, pot să introducă acțiune direct la instanța de contencios administrativ.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)