“În practică, este foarte important pentru angajator să primească o adeverință de vechime (din partea salariatului, n.red.), ea fiind necesară pentru constituirea bazei de calcul în cazul unui angajat ce prezintă un certificat medical în prima lună de angajare. În acest fel, noul angajator se asigură că poate plăti o indemnizație de concediu medical și are o bază de calcul corectă”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Maria Crisu, Payroll Manager la Accace Romania.
Specialista subliniază că salariatul poate solicita fostului angajator în scris eliberarea unei adeverințe care să îi ateste vechimea în muncă și recomandă obținerea unui număr de înregistrare pentru această cerere transmisă angajatorului. Potrivit HG 905/2017, fostul angajator este obligat să elibereze documentul în termen de 15 zile de la data primirii solicitări. De obicei, angajatorii eliberează o astfel de adeverință salariatului la plecarea din companie.
Citește și: Solicitarea unei declarații că salariatul nu are/nu va avea un alt CIM: Cât de legal este demersul?
Maria Crisu atrage atenția că adeverința care atestă vechimea trebuie să conțină obligatoriu anumite elemente:
- numărul și data din contractul de muncă prin care se atestă vechimea la un anumit angajator;
- modificările intervenite la nivel contractual, precum încheierea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului de muncă;
- valoarea salariului de bază și a altor sporuri aplicabile;
- data încetării contractului de muncă;
- alte informații, precum concediul fără plată sau absențele nemotivate.