Legea consumatorului vulnerabil introduce condiții noi pentru solicitarea ajutorului de încălzire. Mai exact, de la 1 noiembrie, venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure, în timp ce, după legislația veche, ajutorul putea fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 800 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei.
Potrivit noii legi, în situația în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinței pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se face prin dispoziție a primarului, astfel:
- începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
- începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective.
Asta înseamnă că cei ce au depus actele până sâmbătă (20 noiembrie - data-limită de depunere stabilită de lege) primesc ajutorul pentru încălzire pentru toate cele cinci luni ale sezonului rece.
Dacă nu au făcut-o deja, cei ce depun actele de acum încolo vor primi ajutorul de încălzire doar pentru perioada decembrie - martie, adică pentru patru luni.
Conform legii, documentele necesare pentru acordarea ajutorului sunt stabilite de primar. Acestea sunt, de regulă, cele care reflectă componența familiei, veniturile membrilor acesteia, modul de deținere a locuinței și o factură (în cazul persoanelor care folosesc pentru încălzire energie termică/ gaze naturale/ energie electrică).
În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:
- ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
- ajutor pentru gaze naturale;
- ajutor pentru energie electrică;
- ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.
Comentarii articol (17)