ACCES PREMIUM
De ce premium?
Specialistul răspunde
Dacă am salariați în șomaj tehnic, mai pot angaja oameni noi?
Reducerea sau întreruperea unei ramuri sau a întregii activități a angajatorului poate duce la luarea deciziei de a trece în șomaj tehnic salariații care nu mai au ce să presteze, însă această reducere/ întrerupere ar putea să nu afecteze întregul personal al firmei. Pe altă ramură a activității, angajatorul ar putea descoperi că are nevoie de oameni mai mulți, în această situație am vrut să aflăm dacă o firmă poate face recrutări noi, chiar dacă are salariați cu contractul de muncă suspendat.
Articolul continuă mai jos
Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă, a răspuns că există posibilitatea de a angaja oameni noi, în timp ce o parte din salariați sunt în șomaj tehnic, însă trebuie ca respectivul angajator
să analizeze dacă nu cumva posturile vacante pot fi ocupate și de către cei cu contractul de muncă suspendat.
“Dacă printr-un act normativ nu este limitat sau interzis dreptul angajatorului de a încheia noi contracte individuale de muncă, putem spune că are acest drept în măsura în care posturile sale vacante nu fac parte din categoria celor suspendate, iar salariații afectați nu le-ar putea ocupa, chiar și temporar, sau nu sunt compatibile din punct de vedere profesional”, a afirmat Dan Năstase.
El atrage atenția asupra situației în care un angajator ar suspenda contractul de muncă al unui salariat “incomod” și ar angaja pe același post sau unul similar sau ar oferi aceleași activități unui alt angajat.
Consilierul juridic recomandă angajatorilor ca decizia de suspendare a contractelor de muncă din cauza unor dificultăți economice, structurale, tehnologice sau similare să fie luată pe baza unei analize temeinice, în care să se țină cont și dacă activitatea va reveni la normal sau nu și în funcție de perioada de timp pentru care poate fi suportată indemnizația de șomaj tehnic, în situația în care ea nu este decontată de stat.
Important: Din luna octombrie până în 31 decembrie 2021,
indemnizația de șomaj tehnic este decontată de stat datorită prevederilor OUG 111/2021.
Dacă, în urma analizei, angajatorul descoperă că, mai degrabă, ar fi utilă desființarea posturilor față de suspendarea contractelor de muncă, poate alege acest lucru, respectând procedurile legale.
Legislația muncii nu prevede că, înainte de a desființa locurile de muncă, salariaților trebuie să li se suspende contractele. Totuși,
desființarea locurilor de muncă trebuie să fie efectivă și bazată pe o cauză reală și serioasă, subliniază consilierul.
Citește și Concedierea la desființarea postului – când poate angajatorul să-l reînființeze?“Salariații au, la rândul lor, dreptul de a contesta decizia unilaterală de suspendare/încetare a contractului individual de muncă, în condițiile prevăzute de Codul muncii și Legea 62/2011, atunci când consideră că angajatorul le-a încălcat drepturile”, afirmă Dan Năstase.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.