Puțin peste 2.000 de persoane au suferit accidente de muncă în primele șase luni ale acestui an, dintre care 41 au fost mortale, cele mai multe dintre accidente apărând în rândul salariaților cu o vechime de până în cinci ani, potrivit unei statistici publicate recent de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Deși cifrele sunt în scădere față de 2020, angajatorii nu trebuie să uite de obligațiile pe care le au în materia securității și sănătății în muncă (SSM) și să instruiască periodic salariații pentru a preveni apariția accidentelor de muncă.
Legea nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă prevede, în esență, că angajatorul trebuie să ia măsurile care se impun pentru a asigura securitatea și sănătatea salariaților, să prevină riscurile profesionale, dar și să-i informeze și să-i instruiască pe aceștia. În plus, trebuie urmărită mereu îmbunătățirea situațiilor existente.
Așa cum prevede legislația în domeniu, instruirea salariaților are trei mari etape: introductiv-generală, la locul de muncă și periodică. Doar pentru că s-au achitat de
primele două după angajare, angajatorii nu trebuie să uite de instruirea periodică deoarece aceasta trebuie făcută, în anumite condiții, la un interval de maximum șase luni de la precedenta.
Oricare dintre cele trei tipuri de instruiri trebuie să se facă pe cheltuiala angajatorului și, foarte important,
în timpul programului de lucru, fiind considerată muncă prestată. Mai mult, instruirea trebuie să fie adaptată constant, în funcție de evoluția riscurilor profesionale sau de apariția unor riscuri noi.
Nerespectarea obligațiilor prevăzute de Legea SSM le poate aduce angajatorilor
amenzi ce pornesc de la 2.000 lei și pot ajunge la 10.000 lei - valorile detaliate
se regăsesc aici. Însă răspunderea contravențională nu este singurul risc,
firmele riscă și un dosar penal și amenzi usturătoare, în funcție de gravitatea neregulilor descoperite. Codul penal stabilește amenzi penale,
ce pot ajunge la 1,2 milioane lei pentru fapte ce implică neluarea sau nerespectarea măsurilor legale de SSM, dacă în acest fel este creat un pericol iminent de accidentare sau îmbolnăvire.
Obligațiile referitoare la SSM nu cad exclusiv în grija angajatorului, chiar și
salariații au propriile datorii de respectat. Mai exact, salariații trebuie să-și desfășoare munca în conformitate cu pregătirea și instruirea pe care le au, însă trebuie să țină cont și de instrucțiunile primite de la angajator, prevede legea amintită. Dacă angajații procedează în acest fel, evită expunerea lor sau a colegilor la pericolele de accidentare sau la îmbolnăvirea profesională.
Totuși,
deși salariații au obligații pe partea de SSM, tot angajatorul este cel responsabil pentru ce se întâmplă efectiv la locul de muncă.
Comentarii articol (1)