Cum mă pot vaccina împotriva COVID-19
În funcție de tipul lui, vaccinul împotriva COVID-19 se poate face fie la medicii de familie, fie la centrele organizate de autorități. De principiu, cei interesați să se vaccineze se pot prezenta direct la orice centru de vaccinare din țară, indiferent de domiciliu, sau, dacă vor să vadă disponibilitatea locurilor sau tipurile de vaccin ce se administrează într-un anumit centru, se pot programa pe platforma națională dezvoltată în acest sens.
Programarea la centrele de vaccinare se poate face online pe Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19, dar doar dacă au sau dacă-și fac un cont pe această platformă. Tot acolo se găsește și harta centrelor de vaccinare. Alternativ, pentru a se programa la vaccinare, cei interesați pot apela numărul unic național 021.414.44.25.
Cum se pot raporta eventualele reacții adverse ale vaccinului
Reacţiile adverse suspectate după administrarea vaccinului împotriva COVID-19 pot fi raportate pe o platformă digitală administrată de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și disponibilă încă de la sfârșitul anului trecut.
Raportarea se face online, iar descrierea reacţiilor adverse ce pot apărea, în funcție de fiecare vaccin în parte, poate fi găsită aici.
Cum se obține apoi certificatul verde
Certificatul verde, gândit inițial pentru a înlesni călătoriile între țările membre ale Uniunii Europene, se poate folosi, începând din 3 septembrie 2021, și pe teritoriul țării noastre.
Din această săptămână, prezentarea certificatului verde a devenit obligatorie la intrarea în majoritatea instituțiilor publice.
Versiunea electronică a certificatului se poate obține online (inclusiv ca fișier PDF ce se poate tipări), cu ajutorul unei aplicații informatice, iar, pentru cei care nu pot obține online documentul, versiunea tipărită se mai obține și de la direcția teritorială de sănătate publică, de la primărie sau de la serviciul de evidență a persoanelor. Mai multe detalii despre certificatul verde pot fi găsite aici.
Ce beneficii primesc de la stat cei ce se vaccinează împotriva COVID-19
În primul rând, la vaccinare, toți salariații au dreptul la o zi liberă, indiferent că este vorba de prima, a doua sau a treia doză de vaccin. Liberul poate fi solicitat atât de angajații de la stat, cât și de cei din privat.
Ziua liberă nu trebuie luată neapărat în ziua vaccinării, ci se poate cere și în altă zi, de pildă a doua zi după vaccinare. Documentul în baza căruia se poate cere liberul este adeverința de vaccinare.
Apoi, cei ce se vaccinează complet împotriva COVID-19 (o doză, în cazul Johnson & Johnson, sau două doze, în cazul celorlalte vaccinuri) primesc o alocație de hrană în valoare de 100 de lei, sub forma a cinci tichete de masă.
În același timp, cei vaccinați complet împotriva COVID-19 înainte de începutul acestei luni pot participa la o loterie, în cadrul căreia pot câștiga premii de aproape 2.000.000 de lei. În cadrul loteriei vor avea loc extrageri săptămânale și lunare, până pe 31 decembrie 2021.
Cei vaccinați pot fi recompensați și de angajatori
În plus față de beneficiile oferite de stat, cei ce se vaccinează împotriva COVID-19 ar putea primi recompense și de la angajatori. Spre deosebire de recompensele oferite de stat, cele oferite de angajatori nu-s obligatorii.
Concret, salariații ar putea fi informați despre activitățile/ evenimentele la care pot avea acces dacă sunt vaccinați ori despre promoții/ reduceri pe care le oferă diverși comercianți pentru persoanele vaccinate, ar putea primi zile sau ore libere pentru vaccinare (în plus față de ziua liberă legală amintită mai sus) ori ar putea primi diverse stimulente financiare, stabilite de fiecare angajator în parte.
Unde poți intra doar dacă ești vaccinat sau vindecat
Din această săptămână, doar accesul persoanelor care s-au vaccinat și pentru care au trecut 10 zile de la schema completă de vaccinare sau a celor care au trecut prin boală (mai exact, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării) este permis în cinematografe, instituții de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise, restaurante, cafenele aflate în interiorul clădirilor sau teraselor, săli de sport și/ sau fitness, piscine interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri sau târguri, bâlciuri și talciocuri.
Suplimentar, accesul în majoritatea instituțiilor publice este permis de-acum doar pe baza certificatului verde. Excepție de la această regulă se face în cazul accesului la instanțele de judecată și în oficiile poștale. Nu în ultimul rând, cei vaccinați scapă de carantina de noapte, reintrodusă recent.
Comentarii articol (2)