ACCES GRATUIT
Dacă nasc prematur, dar până la nașterea așteptată aș fi avut 12 luni de activitate, pot primi indemnizația de creștere a copilului?
Indemnizația pentru concediul de creștere a copilului se acordă persoanelor care obțin venituri supuse impozitului într-o perioadă minimă de 12 luni din ultimele 24 dinaintea nașterii copilului. Totuși, în situația în care gravida naște cu mult înainte de termen, iar din calculele sale înainte de nașterea prezumată ar fi satisfacut această cerință legală, perioada cuprinsă între data efectivă a nașterii și cea presupusă va putea fi scăzută din perioada minimă de 12 luni.
Articolul continuă mai jos
Mai exact, dacă o gravidă descoperă, la momentul în care se confirmă sarcina, că va ajunge să atingă perioada minimă de 12 luni de venituri în apropierea nașterii copilului, însă naște prematur numărul minim de luni poate fi redus.
Această diminuare a perioadei este egală cu perioada cuprinsă între data nașterii copilului și data prezumată a nașterii, certificată de medicul de specialitate, arată Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială într-un răspuns dat redacției noastre la o solicitare transmisă.
"Perioada celor 12 luni se diminuează cu perioada cuprinsă între data nașterii copilului și data prezumată a nașterii, însă este obligatoriu ca perioada cuprinsă între data nașterii copilului și data prezumată a nașterii să fie certificată de medicul de specialitate", potrivit directorului general al ANPIS, Lăcrămioara Corcheș.
Sumele luate în calcul pentru stabilirea
indemnizației de creștere a copilului sunt cele din salarii sau venituri asimilate salariilor, precum și venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură care sunt supuse impozitului pe venit, conform prevederilor din Codul fiscal.
Indemnizația lunară va fi reprezentată de o valoare de
85% din media veniturilor nete, respectiv cele asupra cărora au fost aplicate deja impozitul pe venit și contribuțiile sociale, dacă veniturile sunt supuse obligației de plată a contribuțiilor la pensii și sănătate.
Cuantumul indemnizației nu poate fi mai mic de 1.250 lei, chiar dacă cele 85% din media veniturilor nete indică o valoare mai mică de 1.250 lei, și
nu poate depăși 8.500 lei.
Citește și: Dacă obțin venituri din chirii, mai am dreptul la indemnizația pentru concediul de creștere a copilului?
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)