ACCES GRATUIT
Care e indemnizația la care am dreptul în al doilea concediu de creștere, dacă nasc în mai puțin de 12 luni de la terminarea primului?
În situația în care o mamă naște pentru a doua oară într-un interval de până la 12 luni de la terminarea primului concediu pentru creșterea copilului (CCC) și nu a avut venituri impozabile în acest răstimp, va primi o indemnizație pentru cel de-al doilea CCC la o valoare egală cu prima indemnizație primită. La fel se întâmplă și dacă mama a muncit de la terminarea primul CCC și până la nașterea celui de-al doilea copil, însă veniturile au fost mai mici față de cele care au stat la baza primei indemnizații primite.
Articolul continuă mai jos
Prevederea se regăsește în
OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor (
încă din 2019) și ne-a fost confirmată de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), într-o clarificare transmisă redacției noastre.
“Dacă persoana care a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului naşte, într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului pentru creşterea copilului anterior, cuantumul indemnizației va fi același, în situația în care aceasta nu a mai realizat venituri supuse impozitului în această perioadă. Dacă, în perioada cuprinsă între finalizarea primului concediu pentru creșterea copilului și nașterea celui de al doilea copil, persoana realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în această situație cuantumul va fi 85% din media veniturilor nete obținute (dacă realizează 12 luni venituri)”, se indică în răspunsul ANPIS.
Aceeași valoare a indemnizației aferentă primului concediu de creștere a copilului va fi primită și dacă, deși a muncit, persoana a avut venituri mai mici decât cele pe baza cărora a fost acordată prima indemnizație de creștere a copilului, mai menționează instituția, sau dacă perioada de activitate a fost mai mică de 12 luni.
Citește și: Dacă obțin venituri din chirii, mai am dreptul la indemnizația pentru concediul de creștere a copilului?Reamintim că OUG 111/2010 prevede că indemnizația lunară pentru creșterea copilului se acordă persoanelor care, în ultimii doi ani înainte de nașterea copilului, au avut timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Concediul pentru creșterea copilului se acordă până la vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități.
Dacă a avut venituri supuse impozitului timp de cel puțin 12 luni, persoana îndreptățită nu poate primi o indemnizație lunară mai mică de 1.250 lei, dar nici mai mare de 8.500 lei.
Citește și: Revenirea din CCC: Cu cât timp înainte de reluarea activităţii trebuie notificat angajatorul, în contextul ultimelor schimbări
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (13)